„Здравей, щастие!“ – Бижу за бебешката библиотека

Ако искате да възпитате любов към книгите и четеното у вашите деца, най-вероятно сте се изправяли пред редица въпросите за точната книжки, време и начин на запознаване на детето с книгата. Истината е, че колкото по-рано, толкова по-добре, защото отглеждането на читател започва още от корема на мама.

Ето няколко малки съвета, които се надяваме да ви бъдат полезни:

  • Четете на бебето още преди да се роди, а когато вече може да го гушкате му създайте малки приятни ритуали за четене;
  • Показвайте му корицата и обсъждайте картинките и думите в историята дори преди да проговори;
  • Бъдете толерантни към детето, въпросите и предпочитанията му. Нормално е в началото то да има по-силен интерес към илюстрациите;
  • Направете му бебешка библиотека, от която то само да избира книжките и начина на интеракция с тях.

Редица експерти в областта на детското възпитание препоръчват картонените книжки (Board Books) като идеалната първа среща на бебето с книгата и идеята за четенето. За разликата от книгите с твърди корици, картонените са изработени изцяло от изключително издръжлив картон, който е специално сгънат и подвързан, за да издържа на по-груба игра, дъвчене, размятане и всичко, което едно съвсем малко дете (те са създадени за 0 до 4-годишни) би искало да прави с новата си играчка-книжка, докато опознава света.

Поредицата „Здравей, щастие!“ (издателство „Ракета“) на Сабрина Мойл и художника Юнис Мойл e чудесен избор на първа детска книжка на бъдещите отдадени читатели. Всички части на поредицата се отличават с красиви ярки цветове, илюстрации, които провокират въображението, и чувство за хумор, което радва мъниците. Тези книжки с голям успех ангажират вниманието на най-малките и ги подканват да ги разгръщат безспир. Авторите поставят ударение върху забавните илюстрации и малките детайли, темите са важни за децата между 1 и 4 години – за Мама и Татко, за гърнето, за доброто и т.н. В поредицата има и книга за детската осъзнатост, която е подходяща за най- малките и обяснява човешките емоции.

Поспри и розите помириши

Весела малка мъдра книжка, която с текст и илюстрации показва какво означава осъзнатост и пълноценност. Тя ще бъде полезна както за малкото дете, така и за родителя, защото приканва към търпение, отдаденост и радост от наглед малките неща, които всъщност имат голямо значение.

„Когато сте ядосани, тъжни или напрегнати припомнете си за осъзнатата Мо. Тя е тук и сега, в Момента! Осъзнатостта може да се изпитва по всяко време, на всяко място. Колкото повече я практикуваме, толкова повече се свързваме с безкрайните възможности, които ни предоставя всеки един миг.“

Коледа е страхотна

Книжка, която безспорно ще бъде чудесен подарък за предстоящите коледни празници. Веселбата ще бъде с цялото семейство, докато изреждате всички малки ритуали, които съпътстват Коледа и я правят толкова специален семеен ден – сплотяващ и носещ много топлина и обич.

Мама е магична

Неустоими цветове и вдъхновяващ текст – тази книжка наистина е достойна на магичността на мама, която може всичко и по-по-най във всеки момент. Тя е най-умна, най-силна, най-красива и смела… Може ни се чудите защо всяка майка е най-добрата майка точно за своето дете? Тук ще откриете отговора.

Геройствата на Много Мил

С подвизите на героя Много Мил невръстните деца ще разберат значението и силата на вълшебните думички „моля“ и „благодаря“, какво етикетът и как той трябва да се спазва, защо благородството е ценно и още много други полезни неща.

„… тази книга дава игрив поглед към възпитанието и обноските. Много Мил ще покаже на децата как всеки ден спасява света.“

Татко ми е страхотен

Тази книжка разказва за всички неща, които правят татковците страхотни! Сред страхотни илюстрации малките читатели ще открият изненадващи метафори, ярки цветове и комбинации – всички за да отбележим колко незаменими са татковците!

Мега Пиш и Супер Ако: Приключения с гърне

Книжката повдига една много важна тема за малките деца и техните родители – какво да правим, когато трябва да отидем до тоалетната? Тя е чудесен начин преходът от пелените към гърнето да стане лесно и естествено.

„От първото изкъркорване в коремчето до момента на триумф при вида на пълното с пиш и ако гърне. „Мега Пиш и Супер Ако“ засяга важните моменти от приучаването на гърне и завършва с най-важният танц на гащите за големи деца!“