Кога се сменя цветът на очите при бебетата?

Очите са първото нещо, което забелязваме у хората, и най-вече техния цвят. Той е генетично заложен и не става известен, докато не се роди детето. В него непременно ще настъпят промени до навършването на една година. Така че едва тогава ще разберете окончателно какъв ще бъде той, а дори и по-късно.

Децата унаследяват тази характеристика, но това може да стане по различни пътища. Затова, въпреки че по майката и бащата може донякъде да бъде предвидено какви очи ще има тяхното бебе, възможните генетични комбинации са различни.

От какво се определя цветът?

Тази черта се унаследява по сложен начин. Това как ще бъдат оцветени ирисите, както и косата, и кожата, зависи от наличното количество меланин – пигмент, съхраняван в специалните клетки меланоцити.

При тъмните ириси количеството му е най-голямо, при зелените и пъстрите – умерено, а при светлите – най-малко. До този момент на учените са известни около 10 гена, свързани с оцветяванетo. От тях именно зависи какво ще бъде количеството меланин, определящо цвета.

При раждането си, бебето винаги е със сивкаво-сини окраски поради минималните количества меланин. Меланоцитите се активират само на светлина, а новороденото бебе има малък запас от тях, тъй като е било в майчината утроба 9 месеца.

Ако при раждането ирисът на бебето е светлосив, тогава вероятно промяната му ще бъде в сиво, а ако е тъмносив – в кафяво.

Националността също играе роля, като при преобладаващия тъмен пигмент на кожата и косата, бебетата при раждането си имат тъмен ирис.

Кога се променя цветът?

Повечето деца при раждането си са синеоки, при което около 6-ия месец обикновено настъпва промяна. Промяната продължава до навършването на 1 г., а понякога и до по-късно. В меланоцитите става натрупване на повече пигмент и затова кафявите стават по-тъмни, но не и по-светли. При светлите очи потъмняването е леко.

Вероятността очите да променят своя цвят съществува дори при деца на 5-10 г., но обикновено не става въпрос за значителни промени.

Кафяв

Доминантни са кафявите очи,  които понякога са толкова тъмни, че изглеждат изцяло черни, макар че такива няма. Понеже са доминиращи, зеленото се измества от кафявото, а синьото – от зеленото. Но дори очите на двамата родители да са тъмни, това не означава, че ще имат непременно бебе с такива.

Също така, според учените може да има цвят комбиниращ цели 16 нюанса.

Зелен

Само 2% от хората по света са зеленооки. Меланинът в клетките им е много малко. Светлооките хора имат роговица, по-чувствителна към светлината.

Възможността тъмнооки родители да имат светлооко бебе е съвсем реална, ако има светлооки баба или дядо, като за зелено вероятността е 18%, а за синьо или сиво – 6%.

Пъстър 

Има хора, при които очите могат да бъдат разноцветни, а явлението се нарича „хетерохромия”. Причината е излишък на меланин или недостиг, някаква генетична мутация и др.

При т.нар. „албиноси”, почти липсва въпросният пигмент и поради почти прозрачния ирис, кръвоносните съдове придават червен цвят.

Винаги вземайте под внимание обстоятелството, ако с възрастта цветът рязко се промени, дори и на едното око. Тези промени в някои случаи са предупредителен знак за болести като синдром на Хорнер, анемия, пигментна глаукома и др.