Как да се храним по време на кърмене

Сигурни сме, че всяка майка знае, че кърмата е най-важната и ценна храна за новороденото и ако вече сте взели решението да кърмите своята рожба, може само да ви поздравим.

По този начин малкото човече ще получи всички необходими витамини и хранителни вещества, както и ще го предпазите от болести.

Но знаете ли достатъчно за вашето собствено хранене при кърмене? Ако все още не сте запознати с тази тема, ние ще ви помогнем с няколко полезни съвета, които да приложите.

Хранене по време на кърмене: Полезни съвети

Повечето специалисти твърдят, че когато кърмите, не е нужно да спазвате строги диети, но трябва да внимавате какви храни приемате. Все пак чрез кърмата вие предавате на вашето бебе хранителни вещества, важни за неговата все още крехка имунна система. Ето защо е хубаво да премислите начина си на хранене.

Важно е да знаете, че когато кърмите се нуждаете от няколко допълнителни калории на ден (около 500), така че не е необходимо да приемате над това количество.

Общият брой калории, които приемате, ще зависи от възрастта, размера и апетита на вашето бебе, както и от собствения ви индекс на телесна маса (ИТМ), колко сте активни и фактори като това дали кърмите едно бебче или повече.

Храненето при кърмене е хубаво да включва някои основни продукти:

  • Трябва да имате няколко порции разнообразни плодове и зеленчуци на ден. В това число: пресни, варени, задушени, както и не повече от една чаша фреш. Залагайте на пресните зеленчуци, както и на варени и печени.
  • Наблегнете на пълнозърнести продукти, варен ориз и картофи.
  • Храненето при кърмене трябва да включва много фибри от пълнозърнест хляб и паста, зърнени закуски, леща, боб (изберете червена (белена леща), ако имате чувствителен стомах). След раждането много жени имат проблеми с червата и запек, а храните, съдържащи фибри са разхлабващи и помагат в двата случая.
  • Включете в диетата си протеини, като чисто месо (най-добре пилешко), рибка, яйца, говеждо, както и здравословни мазнини, съдържащи се в ядки, семена, соеви храни. Хапвайте рибка не повече от два дни в седмицата, а мазната риба да е максимум една порция.
  • Не забравяйте и млечните продукти, които заемат важна част в храненето при кърмене. Те включват: кисело мляко, сирене и прясно мляко – те съдържат калций и са източник на протеини.
  • Включете в менюто си някои немлечени храни, които също са богати на калций, и могат да се хапват от вегани, като пълнозърнест хляб, тофу, варива и сушени плодове.
  • И разбира се – пиенето на много течности е от голямо значение – поне 2 литра вода на ден.

Кои храни да избягвате, когато кърмите

Не забравяйте, че част от това, което ядете и пиете, ще се предаде на вашето дете именно чрез кърмата. Ако смятате, че дадена храна влияе зле на мъничето и то е неспокойно, потърсете своя лекар, който може да ви назначи определен режим на хранене при кърмене.

Ето какви вредни храни и напитки да избягвате, когато кърмите:

  • Сладките изделия, съдържащи бяла захар са забранени храни в този период. Те са изключително вредни както за вас, така и за вашето малко съкровище, затова ги сведете до минимум, а ако можете дори ги спрете за известно време. Може да ги замените с плодове (пресни и сушени).
  • Соковете, съдържащи захари, са също много вредни в периода на кърмене, затова се опитайте да ги замените с фрешове и то не повече от една чаша на ден. Наблегнете на водата.
  • Храненето при кърмене не трябва да включва много мазни, както и пържени храни. Ето защо трябва да избягвате всякакво червено месо, колбаси, както и прекалено мазни риби. Заменете пържената храна с такава, която е приготвена на пара, варена е или печена.
  • Бялото брашно също трябва да се намали в периода, когато кърмите. Включете в менюто си пълнозърнест хляб и паста, защото те са много по-полезни.
  • Когато кърмите, не трябва да приемате алкохол. След като сте изкарали 9 месеца без него сигурно вече ви се иска да си пийнете една чаша бяло вино или друга любима напитка, но трябва да изчакате още малко.

Трябва ли да приемате специални витамини за кърмачки

Всеки, а най-вече бременните и жените, които кърмят, е хубаво да приема ежедневно добавка с витамин D, особено в по-студените месеци. Той е от съществено значение за здравите кости, както за вас, така и за вашето бебе. Ако през лятото може да си добавим нужното количество от витамина от слънчевата светлина, то в зимните месеци това е невъзможно.

Трябва също така да се уверите, че получавате достатъчно калций, тъй като той се изчерпва, когато кърмите. Стремете се да включите в храненето при кърмене около четири порции на ден от млечни храни, като кисело мляко и сирене, или немлечни източници на витамина: ядки, тофу, сусамово семе и зеленолистни зеленчуци.

Можете да си набавите всички други важни минерали и витамини, като се храните разнообразно и балансирано.

Просто наблегнете на здравословното правилно хранене при кърмене, включете всички продукти, които изброихме по-горе и избягвайте вредните храни.