Кашлица при бременност – как да се справим

 

Когато забременеете, нивата на естроген падат и имунната ви система отслабва. В резултат на тази промяна може да се разболеете по-лесно и съответно да започне да ви измъчва досадна кашлица. Тя може да продължи и по-дълго от обичайното. Затова е важно да се вземат необходимите мерки, за да избегнете появата й по време на бременност или да я лекувате правилно, ако тя вече е на лице. Ето няколко съвета как може да направите това:

Как да спрем появата кашлица?

Кашлянето по време на бременност е често срещано явление. То може да е придружено с настинка и болки в гърлото и може да се появи по всяко време поради хормонални промени. Тези промени могат да направят жената малко по-чувствителна към алергии или по-склонна към заразяване с респираторни вируси. Затова е важно навреме да вземете мерки за своето здраве и ако е възможно изобщо да не се сблъсквате с този проблем.

Кашлянето по време на бременност може да бъде предизвикано от различни фактори, сред които стомашни киселини, алергични реакции, астма, бронхити, слаб имунитет и др. Най-важната стъпка, която трябва да предприемете, за да предотвратите проблема още преди да се е появил, е да поддържате здравословен начин на живот:

  • Хранете се пълноценно. Препоръчително е храната да е богата на антиоксиданти, витамини и минерали.
  • Осигурете си необходимото количество качествен сън.
  • Правете упражнения  и йога за бременни.
  • Приемайте своите пренатални витамини, както и пробиотици.
  • Мийте ръцете си редовно.
  • Избягвайте контакт с болни хора.

Ако симптомите обаче все пак вече са налице, ето няколко съвета, които ще помогнат за тяхното облекчаване:

Как да облекчим кашлица по време на бременност?

Овлажняването на сухото гърло е от ключово значение за успокояването му и намаляване на симптомите. Няколко съвета за домашно лечение са:

  • Отпивайте вода на глътки (за предпочитане със стайна температура)
  • Приемайте супена лъжица мед
  • Вдишвайте пара от съд с гореща вода (Можете да добавите и 2 капки етерично масло от евкалипт към водата)
  • Приемайте около 2 литра вода на ден
  • Хапвайте топла пилешка супа
  • Пиенето на топли чайове с мед и лимон също може да помогне за естествено облекчаване на гърлото

Полезен съвет за бременни жени, които кашлят през нощта, е да прегръщат възглавница. По този начин се намалява натиска в коремната област, който се усеща, когато кашляте.

Също така избягвайте продължителното излагане на течение и ниски температури. Също и престоя в силно замърсени или прашни помещения.

Ако кашлянето не изчезне с течение на времето или ако е придружено от други симптоми (като треска или задух), консултирайте се с вашия лекар. Нужно е да установите възможната причина и да започнете подходящо лечение.

Могат ли да се използват лекарства за кашлица?

Най-добре е да намалите броя на лекарствата без рецепта, които приемате. Много медикаменти, които обикновено използвате за лечение на симптомите на вашата настинка, не са безопасни за приемане по време на бременност. Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да вземете каквито и да е лекарства за облекчаване на симптомите.

В някои случаи, особено когато кашлицата е суха, тежка, продължава дълго време и се усеща болка в корема, лекарят може да предпише сироп или някакво противоалергично лекарство, подходящо за бременни, за облекчаване на дискомфорта.

Опасна ли е кашлицата по време на бременност за бебето?

Само по себе си кашлянето по време на бременност не вреди на бебето, тъй като не е опасен симптом и бебето не го усеща, но това не винаги е така.

Имайте предвид, че някои причинители на кашлица могат да бъдат по-сериозни и да са опасни както за вас, така и за бебето. Такива например са заболявания като астма, бронхит или пневмония. 

Някои видове чайове, процедури в домашни условия и фармацевтични продукти, приемани и прилагани без знанието на лекар, също могат да причинят кашлица и да бъдат вредни за бебето.

Интензивната кашлица не предизвиква контракции на матката, нито измества плацентата, но може да бъде много неприятна и да причини болка в коремните мускули, когато се повтаря. Затова е препоръчително да потърсите медицинска помощ, ако кашляте и да си почивате колкото е възможно повече.

Бременните жени трябва да посетят лекар винаги, когато получат упорита кашлица или ако се появят признаци на респираторно заболяване, така че лечението с лекарства да може безопасно да се контролира.

Кашлянето по време на бременност е нормално и ако се лекува навреме в домашни условия или с лекарства, отпускани с рецепта, няма да повлияе на резултатите от бременността и здравето на вашето бебе. Въпреки това е важно да пазите здравето си и да правите всичко възможно да не се разболеете. Ако това все пак се случи и лечението у дома не дава резултат или забележите някакви влошаващи се симптоми, незабавно се консултирайте с вашия лекар.