Как се почиства пъпче на новородено

Грижата за едно бебе може да е стресираща, особено за неопитните родители. Понякога тя включва специфични неща и манипулации, характерни единствено при новородени. Един такъв пример е грижата за бебешкото пъпче – преди и след неговото падане. В тази статия ще научите какво трябва и не трябва да правите през този период от развитието на вашето дете.

Какво представлява пъпчето на новороденото

При появяването си на бял свят, новородените са свързани с майките си чрез пъпната връв. По време на бременността тя изпълнява жизненоважна функция, като снабдява бебето с кислород и хранителни вещества и спомага за отделянето на преработените отпадъци. 

След като се роди, бебето вече е способно да се храни и диша самостоятелно. Пъпната връв вече не е нужна и затова се прерязва, като малка част остава все още прикрепена за коремчето на новороденото, която след известно време потъмнява, изсъхва и пада. Обикновено това се случва около две седмици след раждането. В този период може да се наблюдава образуването на прозрачен или кафеникав лепкав секрет, който може да остави следи по пелените или дрехите на бебето. Това не трябва да ви притеснява, понеже е част от лечебния процес.

Докато настъпи време остатъкът от пъпната връв да падне, както и след това, е необходимо да се полагат по-специфични грижи за тази част от коремчето на бебето. 

Почистване и грижа за пъпчето преди да падне

  • Зоната около пъпната връв е много чувствителна и трябва да я третирате с повишено внимание. 
  • Най-добрата грижа за пъпчето на бебето е да го поддържате чисто и сухо, докато то падне само.
  • Мийте ръцете си, преди да боравите с него и избягвайте да го докосвате, когато това е възможно.
  • В началото използвайте само чиста вода при къпане на бебето.
  • Препоръчително е да къпете новороденото с гъба, защото по този начин по-лесно може да избегнете намокряне на деликатното място.
  • За да сте по-спокойни, по време на къпане може да използвате специални лепенки за пъпче, които ще намерите в аптеката.
  • Имайте предвид, че мястото ще изсъхне и заздравее много по-бързо, ако е изложено на въздух, когато това е възможно.
  • При евентуално намокряне на деликатната зона, подсушете я много внимателно с чиста бебешка кърпа.
  • Може да използвате и специален спрей за поддържане хигиената на бебешкото пъпче, който ще намерите във всяка аптека. Използвайте стерилни компреси с марля, напоена със спрея и нежно почистете около основата на пъпа, след което оставете да изсъхне.
  • Обличайте новороденото в чисти памучни дрехи. Избягвайте изкуствени материи, които биха могли да спарят и раздразнят кожата.
  • Сгънете пелените надолу и по-далеч от мястото, където е пъпа, така че те да не се докосват до него.
  • Не обличайте бебето в прекалено тесни или прекалено свободни дрешки.
  • Наблюдавайте зоната за инфекции. Ако забележите кръв около пъпа или ако той е изпъкнал, зачервен или възпален, незабавно се свържете с педиатър.
  • Разпространена практика е пъпният остатък да се втрива със силен, 95-градусов спирт. Счита се, че това ще ускори изсушаването му и той ще падне по-бързо.

Какво се прави с пъпчето на бебето след като падне

Когато времето дойде и мястото е напълно заздравяло, остатъкът от пъпната връв ще падне от само себе си. Водени от носталгичен импулс, някои родители предпочитат да го запазят в специално предвидена за целта кутия за пъпче като спомен за връзката на бебето с майката. 

След падането на пъпната връв грижата за мястото става по-лесна. Забършете останалия секрет в областта с влажна кърпа и подсушете добре. Отначало може да има леко кървене, но това е нормално. Препоръчително е да се придържате към къпането с гъба още няколко дни, след което може да наградите малкия герой с първата му релаксираща вана.

Първите 2-3 дни след падането на пъпчето, може да втривате мястото с тампон напоен със 70 градусов спирт, след което да го поръсите с антибиотична пудра. Може да го правите при всяка смяна на пелените и след всяко къпане. 

Имайте предвид, че някои лекари твърдят, че това не е много добра практика, понеже алкохолът може да дразни деликатната бебешка кожа и да доведе до обратен ефект, като всъщност забави заздравяването. За всеки случай, консултирайте се с педиатър, ако решите да прибегнете до този метод.

В крайна сметка всяко новородено минава през този етап, така че процесът по падането на остатъка от пъпната връв и грижите, които трябва да полагате през този период не бива да ви плашат. С малко практика всичко ще стане по-лесно за вас и скоро ще може да се радвате на малкото тумбаче на вашето бебче.