Как се използва възглавница за кърмене

В днешно време съществуват различни полезни продукти, които да улеснят бъдещата майка. Периодът преди раждането на бебето е вълнуващ, но и стресиращ, затова бременната жена се нуждае от максимално спокойствие и комфорт. На помощ в безсънните нощи идва възглавницата за бременни, с която да осигурите подкрепа на различни части на тялото по време на сън. Така ще намалите напрежението в гърба, кръста, раменете, корема или други проблемни зони. Освен по време на сън, тази придобивка ще ви послужи за допълнителна опора и в седнало положение, докато се наслаждавате на любим филм, сериал или книга. 

Това, което прави възглавницата още по-удобна, е че може да се използва и след като детенцето се роди. Тя е незаменим помощник при кърменето на новороденото. С нея можете да заемете различни пози на кърмене и да наместите бебето удобно. В първите месеци продължителността на храненето на новороденото може да е по-дълга, докато и двете страни свикнат с процеса. 

Продължителното държане на новороденото на ръце може да доведе до болки във врата, гърба и ръцете. За да направите процесът на кърмене по-приятен, както за вас, така и за малчугана, сложете възглавницата за кърмене върху скута си, а детето върху нея. Така ръцете ви ще бъдат свободни, а върху гърба няма да има толкова много напрежение. Новороденото ще бъде на меко и сигурно място, и ще се чувства спокойно. 

Как да изберем подходяща възглавница за кърмене

Има няколко фактора, на които да обърнете внимание при избора на подобен продукт. Новороденото ще порасне по-бързо, отколкото подозирате, затова е важно възглавницата да е с подходящи размери, за да може да събира и по-голямо бебе. Цената винаги е от значение, но ви съветваме да не избирате твърде евтин вариант, който да е за сметка на качеството. Целта е възглавницата да ви служи за дълъг период от време, затова материалите, от които е изработена трябва да са висококачествени и издръжливи, тъй като ще я използвате често. 

Има няколко различни форми, които се предлагат на пазара – „С“, „О“ или форма на полумесец. Преценете коя ще се адаптира най-добре към тялото ви, за да можете след това да поставите новороденото в съответната позиция. Формата трябва да бъде съобразена и спрямо позицията, в която кърмите – в легнало положение, в седнало положение с детето в скута ви или с  детето под мишницата ви. „С“-образните модели се смятат за универсални, докато „О“-образните са подходящи при жени, раждали със секцио, тъй като те обгръщат плътно тялото. Ако имате близнаци, трябва да изберете модел с широка равна повърхност, който да позволява тандемно кърмене. Що се отнася до материята, уверете се, че тя може да се почиства с лекота, тъй като при новородените често има рефлукс при хранене. Можете да изберете модел, който е със сваляща се калъфка за максимално улеснение при пране.

ВИЖ ВСИЧКИ ВЪЗГЛАВНИЦИ ЗА КЪРМЕНЕ