Какво не е препоръчително да се яде по време на бременност

Бременността е един много специален момент от живота на всяка жена и е съпроводен както с някои неразположения, така и с много хубави моменти. 

Много майки споделят, че никога няма да забравят неща, като момента, когато са видели двете чертички, първото ритниче, първата снимка от видеозон, растящото коремче. И през колкото и трудности, промени и тревоги да са минали, всички са единодушни, че бременността е истинска магия.

За да се чувствате физически и психически добре през тези девет месеца, все пак е хубаво да спазвате някои съвети и да се грижите добре за себе си.

Едно от най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание, е храната.

Ето защо ние от Baby.bg ще ви запознаем с всички онези храни, които е добре да избягвате по време на своята бременност.

Трябва ли да спазваме определен хранителен режим по време на бременност?

На първо място, не забравяйте да следите какво е менюто ви по време на този период, а и не слушайте бабиния съвет: „Яж като за двама!“, защото това може само да ви навреди. Всъщност храната, която приемате, трябва да е в нормални количества, разделена на по-малки порции и съответно да се хапва по-често. Бременните жени имат нужда от много малко допълнителни калории на ден – около 200 ккал. Всичко друго може не само да доведе до бързо наддаване на килограми, но и да е причина за някои по-сериозни проблеми. Един от тях е гестационният диабет. За да избегнете този проблем, не прекалявайте със сладкишите, бялото брашно и мазните храни. Вашият следящ лекар ще ви пуска периодично изследвания на кръвната захар, за да следи за евентуални проблеми. Ако е необходимо, ще ви назначи някаква специална диета.

Друг съвет, който можем да ви дадем, е да наблегнете на плодовете и зеленчуците. Всеки знае, че в тях има много полезни витамини и минерали, някои от които ще са ви необходими през бременността, а и не само на вас. За да расте нормално бебенцето ще има нужда от калций, калий, магнезий, желязо и най-различни витамини. Много от тях се съдържат именно в плодовете и зеленчуците. 

Богати на витамин Ц са червената чушка (в която има най-голямо съдържание на витамина), киви, портокали, лимони и други.

Хапвайте си повечко ябълки, моркови, зеленолистни, авокадо, в които също се съдържат важни витамини и минерали.

Знаете, че през бременността доста жени страдат от липса на желязо, което пък е от изключително значение за здравето на мама и на бебчо. Ето защо похапвайте повече спанак.

Включете в менюто си полезни храни за бременни като чисто месо, риба, варива, пълнозърнести храни, както и такива, богати на фибри. И разбира се, не забравяйте да пиете много вода.

Менюто по време на бременността в голяма степен се припокрива с това по време на кърмене, така че нека тези храни станат част от ежедневието ви.

Какви храни е добре да избягваме по време на бременност?

След като поговорихме за това какво е полезно да приемате по време на тези 9 месеца, нека да разгледаме и списъка с опасни храни, които трябва да се избягват.

Някои от тях дори са забранени и ако питате своя лекар или приятелки, минали през този период, те със сигурност ще ви кажат, че не трябва да ги консумирате.

Ето кои са те:

  • Сурови яйца – най-вероятно сте наясно, че консумирането на яйца, които не са сготвени добре, може да причини заразяване със салмонела. Освен неприятните симптоми на това заболяване, то може да причини и преждевременно раждане.
  • Сурова риба и суши – всички видове сурови риби могат да бъдат много опасни, защото е възможно да причинят натравяне или различни инфекции, част от които могат да навредят не само на вас, но дори и на плода.
  • Миди
  • Риба тон
  • Сурови меса – много внимавайте с месото, което приемате по време на бременност. Не купувайте такова със съмнителен произход, а и го гответе много добре. Едно от най-опасните паразитни заболявания – токсоплазмоза се предава не само от котките, но и при консумация на заразено месо. Последствията за бебето са много опасни, като предизвикване на слепота и умствено увреждане по-късно в живота.
  • Някои видове колбаси
  • Алкохол 

Освен посочените по-горе храни, които се смятат за опасни, е хубаво да избягвате и други продукти или поне да се консултирате със своя лекар преди да ги приемате. Бъдете внимателни с фъстъците. Мненията тук са противоречиви, като някои специалисти твърдят, че е добре да се избягват през тези 9 месеца, а други са на мнение, че могат да се консумират, но в умерени количества. Фъстъците предизвикват подуване, което може да доведе и до болки, така че бъдете внимателни все пак.

Внимавайте и с някои видове млечни продукти. Киселото мляко и сиренето са полезни, но непастьоризирано (сурово) мляко и продуктите, които се приготвят от него, като синьо сирене, Бри, Камамбер и други, може да са доста вредни за бременната жена.

Все пак е по-добре да се откажете за известно време от някои любими храни, но да сте сигурна, че вие и бебето ви сте добре и всичко се развива както трябва. Вашето малко съкровище е най-важно в момента, всичко друго може да почака!