9 съвета как да предотвратим обрив под пелената

9 съвета как да предотвратим обрив под пелената

Рутинно махаш мокра пелена и те чака по-неприятна изненада от обикновено – нежната кожа на бебешкото дупе е зачервена и покрита с малки пъпчици! Не изпадай в паника, обривът в зоната на пелените (известен у нас като подсичане) не е опасен, стига веднага да се вземат мерки. Чети по-надолу.

1. Редовно и стриктно сменяй пелените

При новородените е напълно нормално да сменяш пелените по 8-10 пъти на ден. Все пак тяхната отделителна система е толкова мъничка като размери в сравнение с нашата! Не пропускай проверка поне на всеки 2 часа – влагата и солите от урината, както и бактериите от изпражненията, могат да доведат до разраняване на кожата.

2. Почиствай нежно (!) и старателно кожата веднага след сваляне на изцапана пелена

Можеш да почистиш както под течаща вода, така и с мека кърпа/памучни тампончета, напоени с топла вода. Ако използваш мокри кърпички за почистване, избери разновидност за чувствителна кожа, без аромат. Внимавай да не раздразниш кожата – не търкай, а нежно потупвай.

3. Подсуши идеално след почистване С леки потупвания със суха, чиста и мека кърпа, подсуши бебето.

Външната влага е най-големият ти враг, щом влезе в допир с пелената.

4. Остави кожата да подиша поне за малко

Постави бебчо върху непромокаема или лесна за почистване повърхност (знаеш, че никога не се знае!) и го остави да се наслади на няколко минутки без ограниченията на пелената. Допирът на въздуха до бебешката кожа е много полезен.

5. Нанеси крем/мас против подсичане

Този вид крем създава бариера, предпазваща от допълнително раздразнение, като същевременно лекува вече наличното (ако има). Специалните продукти против подсичане често съдържат цинк, ланолин, бадемово масло.

6. Не стягай излишно пелената

Циркулацията на въздух е важна против подсичане, а и допълнително бебешката кожа на краченцата може да се протрие, ако прекалиш със стягането.

7. Избягвай възможните дразнители на кожата при къпане

Залагай само на клинично изпитани бебешки сапуни, по възможност без миризма. При по-тежък случай или твърде нежна кожа можеш да почистваш само с топла вода.

8. Смени марката или вида на пелените

Възможно е бебето да развие временна непоносимост към даден вид пелени, така че ако забележиш обрив, пробвай с различни, но добре абсорбиращи пелени за чувствителна кожа. Разгледай нашите предложения и изгодни пакети тук.

9. Ако подсичането не минава до 2-3 дни или имаш съмнения за нещо по-сериозно, обърни се към педиатър

Обикновеният обрив може да прерасне в гъбична инфекция, която се третира с предписани от педиатър мазила. Важно е да се консултираш със специалист навреме, за да не се развият и други инфекции.