Как се развива на бебето през бременността

Двете чертички са най-чаканият и мечтан момент в живота на родителите. Те показват началото на най-феноменалната метаморфоза в човешката природа – създаването на нов живот.
Пътят до формирането на човешко създание минава през няколко етапа, през които зиготата се превръща в бластоциста, ембрион и накрая еволюира в плод.
В тази статия ще проследим неговото развитие месец по месец, за да бъдете наясно какво се случва с женското тялото и как то ще се промени, за да обгрижи развитието на плода. 

Първи триместър на бременността

Първи месец
Оплождането се случва, когато женската яйцеклетка се свърже с мъжката гамета (сперматозоид). При него, оплодената яйцеклетка – зигота, започва да произвежда хормона гонадотропин (хормонът на бременността), който променя състава на кръвта. Благодарение на това кръвните тестове могат да засекат бременността. Формирането на пола на бебето се определя по време на третата седмица от първия месец и се зависи хромозомата в  спермата на бащата.

Първите признаци при бременност могат да се разпознаят в трайна умора и тежест в гърдите, а след четвъртата седмица повечето тестове за бременност могат да покажат положителен резултат.

 

Втори месец
През петата седмица започват да се формират мозъка, гръбнака и сърцето на ембриона. В края ѝсърцето вече ще изпомпва кръв. До десетата седмица е най-критичният период за възможни малформации и генетични дефекти.

Във втори месец се оформят очите, ноздрите, устата, ръчичките и крачетата. Сърчицето бие с около 110-120 удара в минута и би могло да бъде уловено от вагинален ултразвук.
През следващите седмици предстоят да се развият храносмилателният тракт и сетивните органи. Хрущялите се заместват от първите кости.

Към 8-ма гестационна седмица плодът е с размери около 16 cm и тежи по-малко от 15 грама. Във втори месец е характерно сутрешното гадене, което се появява при 50-90% от бременните дами.

 

Трети месец
В трети месец “опашката” на ембриона изчезва и започва да се формират отпечатъците при пръстите. В средата на месеца ембрионът, който еволюира във фетус, вече може да отваря устата си и да преглъща.

Всички органи започват да изпълняват функциите си – щитовидната жлеза произвежда тироиден хормон, панкреасът – инсулин, а бъбреците образуват урина.
Най-важните органи са формирани, но не са достатъчно развити, което не позволява фетусът да оцелее извън утробата.

 

Втори триместър на бременността

Четвърти месец
В четвърти месец полът на бебето може да се идентифицира чрез ултразвук. Формират се пръстчетата на краката, а движенията на плода вече могат да се усетят от майката, слухът започва да се развива.

Това е периодът на развитие на белите дробове, който продължава до 25-а седмица. Все още няма алвеоли – сакчета в белите дробове, където се осъществява обмяната на кислород и въглероден диоксид, следователно самостоятелното дишане не е възможно.

В края на 4-и месец, плодът е с размери 20.1 cm и тежи около 181 грама.

 

Пети месец
Плодът започва да идентифицира и реагира на звуци, а ушите, носа и устните вече са различими и оформени.

Той е покрит с тънки, редки косми (лануго) и има малко коса на скалпа си. В края на 5-и месец се формират дейности като смучене и хълцане.

 

Шести месец
След влизането в шести месец шансовете за оцеляване на плода извън утробата започват да се увеличават, като в този момент се оценяват на около 9%.

В края на 6-и месец белите дробове вече са в напреднало формиране и позволяват плодът да диша. Шансът за оцеляване извън утробата вече до 81%.

 

Трети триместър на бременността 

Седми месец
Плодът може да отваря и затваря клепачите си и има мигли. Може да реагира на гласа на майка си и реагира при стряскащи външни шумове.

Според някои изследвания, в този период излагането на бременната в много шумна среда би могло да доведе до здравословни проблеми за бебето – то може да погълне прекалено много околоплодна течност, сърдечният му ритъм да се ускори и т.н. Кожата е червена и е покрита с първородна смазка. Тя защитава кожата от околоплодната течност.


Осми месец

Към 35-та седмица, плодът вече има ясно изразени движения, като хващане с ръка. Това е периодът с формиране на мускули и натрупване на подкожна мазнина. Формирането на редица системи – имунна, ендокринна и централна нервна система, влизат във финалните си етапи.

Бебето започва ускорено да повишава теглото си, подготвяйки се за появяването си в света.


Девети месец

Пълното развитие на бебето е постигнато в периода на термина, около 39 седмица. Това дава началото на процеса на раждане, като започва да се отделя голямо количество от хормона естроген.

За да бъдете спокойни през бременността ви предлагаме няколко продукта, с които безболезнено да преминете през всички трансформиращи етапи.
Наред с основното си действие – да предпази от появата на стрии, био олиото против стрии на Mustela подготвя кожата за разтягането, спомага за хидратацията ѝ и успокоява усещането за опъване.


Насладете се максимално на съня си и избегнете дискомфорта, докато коремчето ви расте. Мултифункционалната възглавница 12 в 1 за бременни е хипоалергична и приляга към променящото се тяло на жената. Продуктът е с медицински сертификат и може да се използва дори след раждането.

Подготовката за кърменето е препоръчително да започне 1-2 месеца преди раждането. По време на къпане могат да се правят масажи на гърдите, а кремът Lansinoh предпазва зърната от образуване на рагади и успокоява сухата, нацепена кожа. Кремът е създаден специално за кърмачки и съдържа най-високо пречистеният ланолин в света.