Как да изберем детски велосипед

Едно от най-вълнуващите преживявания от детството е моментът, в който хлапето се учи да кара велосипед. Това умение не само подобрява баланса и физическото състояние на детето, но и е изключително забавно. Всеки от нас си спомня как е карал колело с часове в квартала и се е надпреварвал с приятели. Несъмнено родителите искат подобни щастливи моменти и за детето си. 

Но как да изберем подходящия модел детски велосипед? На пазара ще откриете богато разнообразие от видове, които се различат не само по външен вид, а и по редица други фактори. Затова решихме да улесним избора ви с няколко предложения. Най-важното за едно детско колело е да е подходящо за възрастта и ръста на малчугана, за да му бъде максимално удобно, а и за да избегнете риск от инциденти заради неправилния размер на детския велосипед. Въпреки че всички сме наясно, че както гласи народната поговорка – юнак без рана не може. Ожулените колене са неизбежна част от детството и неусетно ще се превърнат във вълнуващи истории за разказване.

Какви размери имат детските велосипеди

Сред най-важните характеристики, на които да обърнете специално внимание при избора на детски велосипед, определено е размера. Не залагайте на идеята, че ако вземете по-голямо превозно средство, хлапето ще може да го кара по-дълго време и след като порасне. Важно е возилото да бъде по мярка. Затова има отделни велосипеди за 2-годишни деца, както и за 8-годишни. Най-общо размерът на детското возило се определя от неговите капли, които се измерват в инчове и съответстват на различни възрасти, както и на ръста на хлапето:

  • 12” – 2-3 години с ръст 85-100 cm;
  • 14” – 3-4 години с ръст 95-110 cm;
  • 16” – 4-5 години с ръст 110-120 cm;
  • 18” – 5-6 години с ръст 115-125 cm;
  • 20” – 6-8 години с ръст 120-135 cm;
  • 24” – 8-11 години с ръст 135-145 cm.

Всяко дете е уникално и тези стойности са само примерни, за да ви дадат цялостна представа. Най-сигурният начин да изберете подходящ детски модел е да пробвате на място с малчугана, за да може то само да усети как се чувства – дали педалите не са твърде ниско, дали кормилото не е твърде високо и т.н. Формата на рамката също е от голямо значение, като при някои детски велосипеди може да има разлика в моделите за момчета и за момичета. Обърнете внимание на материала. Алуминият е предпочитан метал, защото е по-лек, но същевременно и издръжлив. 

За най-малките деца, които нямат търпение да се движат активно с велосипед, но все още не са развили изцяло физическите си умения, препоръчваме балансиращите колелета. Те са страхотен начин за забавление и укрепване на мускулите, както и усвояване на важни умения за баланс и координация на тялото. Лично ще се уверите в насладата, която изпитва дребосъкът, когато бута с крачета превозното средство и влиза в ролята на истински състезател. Ще откриете такива детски модели, изработени от дървени, пластмасови или алуминиеви материали. Важно е да проверите максималното допустимо тегло на колелото за баланс. В повечето случаи то е между 20 и 25 kg.

За да бъде то наистина удобно на мъника, изберете вид, който има опция за регулиране на седалката и кормилото. По този начин возилото ще се адаптира лесно към постоянно променящият се ръст на малчугана и ще може да го използвате по-дълго. Друг удобен вариант за мъниците, дори и тези на 1 година, са триколките, защото те са по-стабилни и разполагат с опция за родителски контрол, което ще ви донесе допълнително спокойствие. Дръжката за бутане може да бъде премахната, щом хлапето порасне достатъчно, за да може само да задвижва возилото. Многофункционалността на триколката определено я прави практичен избор, а тя несъмнено ще ви служи вярно дълги години. 

Как се монтират помощни колела

Когато хлапето порасне и стане твърде голямо за да се движи без педали, е време да преминете към по-голям превозно средство. Но докато детето е напълно готово да кара самостоятелно, то ще има нужда от помощни колела. Те влизат в ролята на проходилка и дават допълнителна опора, докато детето свикне да върти педалите и да се движи координирано. Въпреки това помощните средства не бива да се използват твърде дълго, тъй като малчуганът трябва да усъвършенства карането на велосипед и да се научи да разчита на собствените си способности, без странична помощ. В това няма нищо страшно и се случва в рамките на няколко опита. Радостта в очите на детето и увереността, която ще придобие, след като овладее возилото само и може да завива в различни посоки, са незаменими. Когато малчуганът достигне 5 или 6-годишна възраст, съвсем спокойно можете да премахнете помощните колела. 

Но първо – как да ги монтирате? Изберете подходящ размер, който да пасва на каплите на возилото. На пазара ще откриете варианти, които се слагат и свалят с лекота. Ще ви е необходим само шестограм, за да стегнете държача на помощното колело към рамката на велосипеда. Той ще остане закрепен за возилото, а самите колела могат да се регулират и свалят без нуждата от специални инструменти.  В повечето случаи при покупката на детски велосипед, получавате подробни инструкции за сглобяването му, както и гаечен ключ, и шестограм, включени в комплекта.

ВИЖ ВСИЧКИ ВЕЛОСИПЕДИ