От какво да се пазим в ранна бременност?

За всяка жена деветте месеца бременност са несъмнено незабравим момент от живота ѝ. Под влиянието на хормоните обаче тялото на бъдещата мама се променя ежедневно. Започвайки с периода на ранна бременност, измененията могат да засегнат всички аспекти в живота й.

Какви неразположения се появяват най-често в периода на ранна бременност?

В първите три месеца, класифицирани като ранна бременност, се поставя началото на обичайните симптоми за всяка бременна жена. Повечето бъдещи майки през т.нар. първо тримесечие изпитват дискомфорт в гърдите, бяло течение, сутрешно гадене, сънливост, болки в кръста, болки в корема и др.

Посочените признаци са само част от възможните неразположения за начална бременност.

За да сведете дискомфорта до минимум и за предпазване от различни негативни влияния върху собственото ви здраве и това на плода, трябва да внесете някои промени в начина ви на живот.

Какво да правим през първите три месеца?

Намирайки се в периода на ранна бременност, жената следва да бъде особено внимателна за опасността от спонтанен аборт и да се погрижи за цялостното си здравословно състояние, което е важно за развитието на бебето.

Специалистите отправят следните съвети към жените в първия триместър:

  • прием на здравословни храни, за да предотвратите риска от наднормено тегло, както и подходящи хранителни добавки;
  • категоричен отказ от вредни навици като алкохол и тютюнопушене;
  • подсилване на имунната система с цел устойчивост при грип и настинка;
  • използване на лекарства само след консултация с лекар.

Пиенето на повече вода за добра хидратация, добрата физическа активност, достатъчният сън и ограничаването на стреса ще допринесе вашата ранна бременност да бъде безпроблемна.

Ако професията ви позволява, макар че сте все още в първите месеци, е добре при по-натоварен работен график да си правите 10-минутна разходка на открито на всеки 2 часа.

Създавайки си пълноценен и балансиран хранителен режим и редувайки натоварванията с достатъчно почивка, ще можете леко да преминете през това ново начало – вашата ранна бременност, за да достигнете успешно до щастливия миг, който очаквате 9 месеца.