Какъв бебешки шампоан да изберем

Чувствителната бебешка кожа има нужда от специална грижа що се отнася до козметика. Преди да изберете продукти за хигиена и дерматологична грижа, трябва да се уверите, че те отговарят на всички изисквания и са напълно безопасни за бебето, за да избегнете риск от алергични реакции. На пазара ще откриете разнообразие от продукти на водещи марки, но това невинаги прави изборът по-лесен. За да ви улесним направихме кратък списък с най-важните качества и характеристики, които трябва да притежава бебешкия шампоан.

Доверете се на хипоалергенен продукт

Внимателно прочетете какво включва съставът на шампоана и дали е с хипоалергенна формула. Кожата на мъничето е изключително нежна, което я прави податлива към обриви, раздразнения, алергии и дори поява на пърхот. Козметиката за възрастни включва много по-агресивни съставки, които категорично не са подходящи за малки деца. Бебешкият шампоан не бива да съдържа сулфати, парабени, силикони или парфюми. 

Можете да разпознаете, че даден продукт съдържа сулфати, ако образува голямо количество пяна и има силен аромат. Заложете на шампоан с натурален или био състав, както и неутрално pH. Билковите екстракти не само помагат при почистването на скалпа, но имат успокояващо и подхранващо действие. 

Най-разпространени са екстрактите от лайка, липа, невен, лавандула, смрадлика и други.  За по-голямо удобство можете да изберете вид, който е подходящ както за коса, така и за тяло. С него къпането на мъничето ще се превърне в детска игра и любим семеен ритуал. Не на последно място ви съветваме да заложите на формула без сълзи, за да сведете риска от дразнене на детските очи до минимум. Разбира се, винаги проверявайте и срока на годност, изписан върху опаковката.

Специализирана бебешки козметика

Не само възрастните се нуждаят от специализирана грижа за кожата. Ако мъничето е развило кожна алергия, себореен дерматит, пърхот или друга нежелана реакция, то следва да се консултирате с педиатър и да изберете специален шампоан, с който да се погрижите за проблема. 

На пазара ще откриете различни детски продукти за сух скалп или лющеща се кожа на главата. Неприятните корички често предизвикват сърбеж и дискомфорт, затова изискват бърза реакция. Сред причините за появата им са честото потене на кожата на главата или неправилно и твърде често използване на определен вид козметика. За да преборите тези нежелани реакции, използвайте висококачествени медицински шампоани с доказани съставки. Избягвайте детски продукти с твърде агресивни съставки като сулфати, защото те не само променят структурата на косъма, но и често водят до подобни алергични реакции.

Къпането на бебето е важен семеен ритуал. За да бъде той възможно най-приятен за всички, изберете внимателно козметиката за мъничето. Всяко детенце е уникално – това, което понася добре на едно, може да причини алергия на друго. Дори и при най-малките съмнения за обриви и зачервяване на скалпа на малчугана, не се колебайте и се консултирайте с педиатър. Кожните проблеми често биват неглижирани, което удължава и срока за лечението им. Колкото по-бързо установите нежеланата реакция, толкова по-лесно ще я овладеете.