Защо плуването е изключително полезно за бебетата

Отначало може да ви звучи малко странно идеята да водите бебето си на плуване, още преди то да умее да ходи, но всъщност може да има толкова много ползи за вашето мъниче от плискането и въртенето в басейна. Престоят във водата въздейства на тялото на вашето бебе по уникален начин, като създава милиарди нови неврони, докато то рита, пляска и „плува“.

Макар поради крехката детска имунна система лекарите обикновено да препоръчват на родителите да държат настрана децата си от басейни с високо съдържание на хлор, докато навършат приблизително 6 месеца, е хубаво да запознаете бебето си с водата възможно най-рано. Децата, при които това се случва на по-късен етап, са склонни да бъдат по-страхливи и негативно настроени към водата.

Ето накратко потенциалните ползи за най-малките от това полезно водно забавление:

Какви са ползите от плуването за вашето бебе

Безспорно това занимание носи редица ползи за развитието на вашето малко ангелче, които ще му повлияят в положителен аспект в някои отношения и ситуации и ще изградят в него полезни навици, които ще му останат за цял живот. Ето и някои от чудесните ползи от тази активност:

  • Едно от предимствата е, че по този начин у децата от рано започва изграждането на увереност, когато са във водата;
  • Упражненията във водна среда помагат на децата да се движат самостоятелно, още преди да могат да пълзят или да ходят. Басейнът е идеалното място за тях, където да изследват баланса си, което означава, че ще станат много по-координирани и извън водата;
  • Помага за изграждането на мускулатурата и увеличава мускулната сила;
  • Времето, прекарано в басейна заедно с вашето мъниче, засилва връзката и доверието помежду ви;
  • Децата се забавляват и се чувстват добре. Макар и да не осъзнават, че плуването е полезно, за тях то представлява едно удоволствие и забавна игра с мама или татко;
  • Помага за каляване и укрепване на организма;
  • Подобрява функцията на белите дробове, сърцето, мозъка и вестибуларния апарат;
  • Подпомага съня. След басейна детето малко или много ще е изтощено и съответно ще заспи по-лесно, вместо да лудува до късно през нощта;
  • Подобрява апетита. След активна игра във водата децата огладняват по-бързо. Това ще бъде от голяма полза, особено при по-злоядите деца;
  • Преди да се родят, бебетата са в нещо като водна среда. Затова в басейна те усещат сигурността и безопасността на утробата. Иначе казано – чувстват се „в свои води“;
  • Не на последно място – плуването е спорт. А спортът, както знаем, е здраве. Така че освен всички останали ползи от тази активност, тя ще укрепи и цялостното здравословно състояние на вашето ангелче.

От каква възраст можем да водим бебето на плуване и как да се подготвим

Няма точно определена „най-ранна“ възраст, на която да запишете вашето новородено на плуване. Повечето специалисти обаче препоръчват това да бъде някъде между 3 и 6 месечна възраст. Разбира се, това е субективно решение и не всеки родител е съгласен да пусне толкова малко бебе на такъв тип занимание.

Обикновено няма за какво да се тревожите. Бебетата могат да започнат да плуват дори от раждането си, а и най-често в началото се използва жилетка, пояс или други обезопасителни аксесоари. Имайте предвид обаче, че децата могат лесно да настинат, така че вземете предвид температурата на басейна.

Разбира се, в тази крехка възраст бебето все още няма да се научи да плува в пълния мисъл на думата. По-скоро уроците ще са под формата на игра, включваща комбинация от упражнения и различни водни играчки и аксесоари. По този начин ще стане ясно дали то харесва водата и колко бързо ще може да свикне с нея.

Струва си да се отбележи, че часовете по плуване, особено в такава ранна възраст, трябва да бъдат редовни, тъй като прекъсванията от месец или повече водят до неизбежна загуба на умения.

Не забравяйте, че можете да подготвите малчугана за плуване, преди да отидете на басейн. Можете да използвате времето за къпане у дома, за да може детето да свикне с усещането за потапяне и плискане във водата.

Вероятно първоначално уроците ще бъдат с присъствието и на родител, за да може мъничето да се отпусне и добие увереност, а като порасне достатъчно може да се премине на самостоятелни уроци с треньор.

Винаги вземайте под внимание хигиената и температурата на водата на басейна. За малки деца не се препоръчва плуването в минерална вода.

Ако ще използвате услугите на треньор, уверете се че той е квалифициран и може да работи с деца.

За максимална защита при най-малките е задължително да са обути в памперс за вода. Те наподобяват обикновените пелени, но са специално проектирани за плуване и не се раздуват при досег с водата. Препоръчително е и да ги комбинирате с по-прилепнали гащички върху тях.