Цвят на очите на бебето

Кога се разбира какъв цвят ще са очите на бебето

Сред най-вълнуващите неща, от които всеки родител се интересува, е цветът на очите на неговото бебе. В първия месец нюансът е доста неопределен и ще забележите как постепенно се променя. И докато в началото ирисите са в красиви тонове на синьото, има немалък шанс да се преобразят в тъмни или пък пъстри.

От какво зависи промяната в оцветяването?

Основна роля за магическата трансформация играе количеството на меланин в ириса. Меланоцитите са специализирани клетки, които секретират меланин, където е необходимо в организма – в кожата, косата, включително и в ириса. Количеството меланин в тялото се контролира от гените. Всяко бебе получава ДНК от родителите и така се предопределя какви да бъдат очите му.

Няма значение какъв е цвета при раждане. Дори той да е светъл в началото, поради недостатъчното количество меланин в утробата, след това неговото производство се стимулира от светлината и може да потъмнее.

Трябва да се знае още, че тази промяна не се дължи на двоен пигмент, т.е. има само кафяв пигмент и от това какво е количеството му, се получават по-светлите или по-тъмните краски. Или казано с други думи, при по-малкото количество меланин очите на бебето ще са сини, при повече – зелени, с още повече – сиви или с цвят на лешник, а с натрупване дори и в черно.

Кога става промяната?

Най-голяма промяна в нюанса обикновено се забелязва през първите 6-9 месеца. Докато в началото оцветяването на очите не може да се определи, след постепенното им избистряне до към първата година, цветът на очите на бебето става постоянен. При някои деца промяната продължава и до 6-годишна възраст.

Най-бързите промени настъпват в периода между 3-6 месеца. Ирисът е съхранил за това време достатъчно пигмент, за да може да се предположи крайният му нюанс. Но все пак могат да се очакват изненади, като зелените ириси преминат в лешникови или лешниковите – в наситено тъмно, докато детето не навърши 3 г. Не трябва да имате очаквания обаче, че кафявите ще се превърнат в други, тъй като най-вероятно ще се запазят.

Много малко хора, едва 1%, се раждат с хетерохромия – феномен, при който очите не са оцветени еднакво. В едното има натрупан повече меланин. Това не е болест и не оказва влияние на зрението.

Каква е ролята на гените?

Как се разбира какви ще са очите на бебто

Окончателният цвят на очите зависи и от родителските гени, в някои случаи и от тези на баби и дядовци. Не е установено строго правило, но съществуват следните предположения за вероятния нюанс:

кафяви + кафяви

Вероятността бебето да бъде с кафяви очи е 75%, но ако има баби или дядовци със светли очи, то  и неговите може да са такива.

кафяви  + зелени

В този случай шансът бебето да бъде с тъмни очи е 50%, с пъстри  – 37,5%, а със сив нюанс – 12,5%.

кафяви  + сини

Шансът  е равен.

зелени  + зелени

Детето има 75%  шанс да бъде зеленооко, синеоко – 24%, под 1% – с тъмен цвят на очите.

зелени  + сини

Шансовете детето на зеленоок и синеок родител да наследи един от двата цвята е 50 на 50.

сини  + сини

Отрочето на синеоки родители 99% ще бъде също такова, зеленооко – 1%.

Въпреки че учените разработват ДНК-тестове за предопределяне на обагрянето на очите, по-важно е не това, а здравето на бебето.