Кога да започнем с упражненията след секцио

Жените, които раждат с цезарово сечение, стават все повече. В повечето случаи то се налага, поради определени причини, като седалищно разположение на бебето, по-тесен таз, проблеми с плацентата и други. Но има и случаи, в които жените сами предпочитат да се подложат на секцио, поради страх от естественото раждане.

Без значение каква е причината да се стигне до цезарово сечение, това си е една доста сериозна операция. Ето защо е необходимо и повече време за пълното възстановяване на майката след това.

Именно затова специалистите съветват да отложите упражненията след секцио малко повече във времето, в сравнение с естественото раждане, като те трябва да бъдат внимателно подбрани. Също така е важно да не се натоварвате твърде много след операцията: това може да повиши риска от инфекция и други усложнения, които от своя страна да удължат възстановяването ви.

В следващите редове ще ви дадем съвети кога да започнете с упражненията след секцио и какви точно да изберете.

Колко време отнема възстановяването след секцио

Първо, трябва да отбележим, че жените, раждали с цезарово сечение, се възстановяват малко по-бавно, отколкото тези, при които раждането е било нормално. Разбира се, периодът е различен и индивидуален за всяка една жена.

Много е важно да имате доверие на своя лекар и да изпълните всички съвети, който той ще ви даде след операцията. След като се приберете вкъщи със своето малко съкровище е хубаво да полагате грижи не само за бебчето, но и за себе си. Само така ще може да се възстановите по-бързо, да се почувствате добре и да обърнете нужното внимание на новия член на семейството.

Ще трябва да приемате определени медикаменти, предписани от лекаря ви и да правите всичко, което той ви посъветва, за да насърчите възстановяването след раждането.

Хубаво е да следите белега си постоянно и да наблюдавате дали няма някакво зачервяване и подуване в областта, както и болка. Ако това се случи, консултирайте се със своя следящ лекар.

Ще трябва да пиете много течности и да се храните с лека, здравословна храна.

След като се почувствате по-добре и нямате оплаквания и неразположения, може да започнете с лека гимнастика и раздвижване, които ще помогнат не само за по-бързо отслабване, но и да се възстановите напълно.

Какви упражнения са подходящи след раждане със секцио и кога да започнем с тях

Бъдете много внимателни през първите няколко седмици след операцията и в никакъв случай да не се натоварвате. Лекарите препоръчват да си дадете период от 6 седмици, в които да си почивате и да не практикувате никакъв спорт. След това може да започнете с нещо ненатоварващо, като гимнастика и йога. Нека фитнесът почака!

Все пак има някои упражнения след секцио, които са подходящи в този период, ако се чувствате добре, разбира се.

  • Ходене – след като вече сте направили раздвижване и можете да ставате, излезте от дома си и се разходете за кратко. Това ще ви повлияе положително, а и ще е страхотно да накарате тялото си да се движи отново. Нека първите разходки да не са много продължителни, за да не се натоварите – около 10-15 минути са достатъчни.
  • Упражнения, подходящи за тазовото дъно — някои от вас вече са ги правили по време на бременността и знаят колко важни са те. Ако нямате някакви неразположения, препоръчваме ви упражненията на Кегел – идеални са за укрепване на мускулите на тазовото дъно и прибиране на таза, като поддържат матката, пикочния мехур и червата.
  • Практикувайте добра стойка – бременността, цезаровото сечение и кърменето могат да са причини за проблеми със стойката. Има подходящи упражнения след секцио, с помощта на които ще укрепите коремните мускули и ще поддържате гърба си изправен.
  • Леки разтягания — хубаво е редовно да правите разтягания на определени части на тялото. Раздвижете краката си, ръцете си, а също така врата и раменете.

Тренировка за корем след раждане със секцио

След като минат няколко седмици от операцията и се почувствате по-добре, може да преминете към тренировка за корема. Разбира се, отново е добре да се допитате до своя лекар, преди да започнете с тях.

Ето и няколко упражнения след раждане със секцио, които можете да правите за стягане и укрепване на коремните мускули:

  • Накланяне на таза – това е едно от най-безопасните упражнения за укрепване на мускулите на коремната стена след раждане. Ще ви трябва постелка, върху която да легнете със свити колене на 90 градуса и стъпала здраво стъпили на пода. Леко наклонете бедрата си към горната част на тялото и бавно повдигнете дупето си на около сантиметър от пода. Останете в тази позиция за няколко секунди, след което отпуснете тялото си. Повторете няколко пъти;
  • Седене на стена – застанете на около две педи от стената, с гръб към нея. Облегнете добре се и заемете поза, все едно сте седнали на стол, коленете трябва да са свити на 90 градуса. Трябва да почувствате напрежение в корема и мускулите на тазовото дъно. Стойте в позицията толкова дълго, колкото можете. Повторете пет пъти.

През първите няколко месеца е добре да избягвате тренировки с тежести, коремни преси, подскоци.