Може ли да се пие парацетамол при бременност

 

Бременността е изключително специален и много емоционален период в живота на една жена. Той е съпътстван от различни промени, хубави емоции и трепетно очакване на малкото човече.

Понякога, обаче, в този период бъдещата майка изпитва и куп неразположения, някои от които могат да превърнат ежедневието й в истински ад.

Силно главоболие, болки в мускулите, температура… това са малка част от неприятните симптоми, които може да изпитате.

Как да се справите с тях, може ли да използвате парацетамол, за да облекчите болката и каква е препоръчителната дозировка, ще разберете в следващите редове.

Какво представлява парацетамолът

Това е лекарство за облекчаване на болката, за което не е нужна рецепта. То осигурява ефективно временно облекчение на лека до умерена болка, свързана с много различни състояния, включително:

  • Главоболие
  • Симптоми на настинка и грип
  • Зъбобол
  • Мускулни болки
  • Болки в гърлото и други

Лекарството може да помогне и за намаляване на температурата.

Може ли да се пие парацетамол по време на бременност

Ако сте бъдеща майка, може би се чудите дали е възможно да приемате лекарства за облекчаване на болката.

Разбира се, има медикаменти, с които да облекчите неразположенията и да се почувствате по-добре в този период.
В следващите редове ще ви разкрием дали може да приемате парацетамол по време на бременност, както и как се пие това лекарство.

Всеки един медикамент, който приемате докато сте бременна, трябва да бъде обсъден с вашия следящ лекар. Той ще прецени кой е най-подходящ за вас, според състоянието ви и каква е оптималната доза.

Що се отнася до болкоуспокояващите, парацетамолът е може би най-добрият медикамент, който да приемате докато сте бременна и по време на кърмене.
Лекарството е приемано от голям брой бременни жени и жени в детеродна възраст, без да са доказани преки или косвени вредни ефекти върху плода.

Прием на парацетамол в ранна бременност

В начална бременност трябва да бъдете особено внимателни с приема на каквито и да е било лекарства, включително и билкови.

Ако имате главоболие или друг вид болка по време на първия триместър, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви изпише най-добрия медикамент за този период.
Причината е, че първите 12 седмици са ключов етап от развитието на бебенцето (по време на който органите започват да се формират). А някои лекарства могат да представляват риск.
Разбира се, както споменахме по-горе, винаги трябва да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате каквото и да е лекарство.

Главоболието е често срещан симптом през първия триместър, въпреки че точната причина за това не е напълно ясна. Възможно е вината да е в променящите се хормонални нива. Други фактори са: стресът, умората или внезапната липса на кофеин (за жени, които е трябвало да се откажат от сутрешното си кафе, докато са бременни).

Каквато и да е причината за вашето главоболие или друга форма на лека до умерена болка, която може да изпитате в този период, парацетамолът ще ви помогне като ви даде известно облекчение. 

Въпреки че в следващите месеци медикаментът се счита за подходящ вариант за облекчаване на болката, винаги трябва да се консултирате със специалист, преди да приемете лекарството.
Препоръчително е да го приемате за възможно най-кратък период от време и в най-ниската ефективна доза.

За възрастни обичайната препоръчителна доза е 1000 мг на всеки четири до шест часа, максимум 4000 мг за период от 24 часа. Все пак вашият гинеколог ще ви каже колко често е нормално да приемате медикамента.

Задължителна е консултацията с лекар

Ако болката продължава въпреки лечението, потърсете допълнителен медицински съвет, преди да увеличите количеството или честотата на дозата.

Бъдете внимателни с лекарствата, които приемате по време на бременност.

Още един често използван болкоуспокояващ медикамент, който жените са свикнали да приемат, е ибупрофен. Въпреки че за него също не е нужна рецепта, специалистите съветват да не се приема по време на бременност. Задължително след консултация с лекар.

За разлика от парацетамола, който може да се използва спокойно при нужда от бременни жени, ибупрофенът трябва да се избягва. В никакъв случай да не се приема през третия триместър, освен ако изрично не е изписан от медицинско лице.

За да превърнете вашата бременност в един спокоен, приятен и незабравим период, понякога е нужно да облекчите неприятните симптоми, сред които е и често срещаното главоболие. Понякога кратка почивка, леки упражнения или масаж, могат да намалят болката. Но има и моменти, в които приемът на лекарства е единственото решение на проблема.

Винаги се консултирайте с вашия следящ лекар, който ще ви изпише най-подходящия медикамент според състоянието и оплакванията ви. Той ще ви назначи и най-подходящата дозировка в зависимост от триместъра, в който се намирате.