Кога се формира плацентата

Бременността е истинско чудо. През тези девет месеца вашето тяло претърпява толкова много промени. Освен че в себе си отглеждате нов човек, във вас се развива и изцяло нов орган.

Докато вие се справяте с всички неразположения като умората, гаденето, болките, апетита, тялото ви неуморно работи върху развитието на две много важни неща: бебето и плацентата.

Дори още в ранен стадий от бременността, този орган, изграден както от фетална, така и от майчина тъкан, расте точно до вашето мъниче.

Какво представлява този изцяло нов орган, кога се формира и какви са неговите функции, ние от baby.bg ще ви разкажем с подробности в този материал.

Какво представлява плацентата и каква е нейната роля

По време на бременността във вашето тяло се случват куп промени, които започват още от първите месеци. За да мине всичко гладко и да износите едно здраво бебче, не може да се справите сами, имате нужда от помощник, какъвто се явява плацентата. Тя помага на вашето бебе да яде и диша. А както знаете, храненето на бебето в корема на майката е много важно за неговото развитие. 

Този важен орган предава кислород, хранителни вещества и антитела от вашата кръв към вашето мъниче. Той също така пренася отпадъчните продукти от бебенцето обратно в кръвта ви, така че тялото ви да може да се отърве от тях.

Плацентата също произвежда някои хормони като естроген и прогестерон, които са необходими по време на бременност.

Благодарение на всичко това, от ембрион в корема на майката се развива един изцяло нов живот – вашето бебе.

Освен това, благодарение на този орган, кръвта на бебенцето е отделена от тази на майката, което предпазва плода от инфекции. А с наближаването на раждането предава антитела на вашето бебе, за да стимулира имунитета му. 

Основните функции на този изключително важен орган включват:

  • Осигурява на вашето бебе кислород и хранителни вещества докато е в утробата.
  • Премахва вредните отпадъци и въглеродния диоксид от мъничето.
  • Произвежда хормони, които помагат на бебенцето да расте.
  • Предава имунитет от вас на вашето бебе.
  • Защитава и предпазва мъничето в корема на майката.

Кога започва образуването на този важен орган

Когато сте в овулация яйцеклетка напуска яйчника и се насочва през фалопиевата тръба. Именно тогава е моментът, в който се надявате тя да се оплоди. Ако това се случи, яйцето (наречено зигота) и сперматозоидът ще започнат да формират плода. Докато е във фалопиевата тръба, зиготата завършва клетъчните деления, които продължават, когато достигне матката. В този момент тя се превръща в бластоциста. Някои от тези клетки започват да образуват плацентата, докато други се насочват към формирането на плода.

Около десетата седмица от бременността ембрионът се счита за плод. Плацентата се е образувала и е започнала да расте и да се развива. 

Както вече споменахме, този орган е изключително важен и до около дванадесетата седмица вече е формиран и готов за работа – да поддържа и пази бебенцето и да спомага за неговото правилно развитие. От 18 до 20 седмица той е напълно оформен, но продължава да расте през цялата бременност. До около 34-тата седмица от бременността, той вече официално се счита за „зрял“.

Къде се образува плацентата

Този жизненоважен орган може да се образува навсякъде в матката ви. Развива се там, където оплодената яйцеклетка се имплантира в стената на матката. Някои от позициите на плацентата са:

  • Задна: Когато тя расте на задната стена на матката.
  • Предна: Когато тя расте на предната стена на матката, най-близо до корема. Това не е притеснително, но често означава, че вероятно ще усетите ритниците или движението на вашето бебенце доста по-късно от обичайното.
  • Фундаментална: В случаите, когато расте в горната част на матката.
  • Странична: Тя расте на дясната или лявата стена на матката.

Този орган може да се движи до около 32-рата седмица от бременността. Обичайно е да се движи нагоре и да се отдалечава от шийката на матката, когато бебето ви расте.

Какви са често срещаните състояния и нарушения през бременността

При наличието на проблем с плацентата трябва да се консултирате с вашия следящ гинеколог, защото това може да бъде опасно както за вас, така и за вашето бебе. Някои от усложненията, свързани с нея, са:

  • Плацента превия (ниска): При този случай органът покрива цялата или част от шийката на матката и може да създаде проблеми при раждането. Ето защо е необходимо състоянието да се следи внимателно от специалист през цялата бременност.
  • Отлепяне: Това е състояние по време на бременност, когато този важен орган се отделя от матката твърде рано. В този случай е необходимо да бъдете прегледани от специалист веднага, защото състоянието може да бъде опасно, ако не се вземат навременни мерки. Ако забележите кървене, побързайте да се обадите на своя следящ акушер-гинеколог, който да ви направи нужните прегледи и да разбере дали има проблем и как може да бъде решен той.