Как да свалите килограми след раждане

Освен радост, раждането носи и облекчение за всяка майка. На първо място, вече сте спокойни, че всичко с бебето е наред, а на второ – не усещате повече тежест, болка и всички неразположения на бременността.

Всяка жена знае, че освен прекрасни, тези 9 месеца са и много тежки и напрегнати. Е, сега вече може да си отдъхнете.

Но какво да правите с всички излишни килограми, които натрупахте през бременността?

Не се тревожете, ние ще ви дадем няколко ценни съвета за бързо и безопасно отслабване след раждането.

Кога може да започне отслабването след раждане

Първо, трябва да знаете, че една част от натрупаните през бременността килограми всъщност ще си възвърнете още след раждането.

Средно една жена наддава около 12-15кг, а понякога и повече и това на пръв поглед може да ви се струва много, но ето от какво идват някои от тях:

  • Килограмите на бебчето, което тежи средно около 3 – 3,5 кг
  • Плацента – около 1,5 кг
  • Допълнителен обем кръв – 2 кг
  • Околоплодни води – 2 кг
  • Тъкан на гърдата и тъкан на матката – около 3-4 кг общо

Ето защо тези килограми, които качвате по време на бременността, са напълно нормални. Наблюдавайте теглото си и ако забележите, че качвате доста повече, консултирайте се с вашия лекар. Това може да се дължи на стрес, нездравословно хранене или гестационен диабет.

По време на раждането всяка жена губи около 5-6 килограма, които всъщност представляват бебенцето, плацентата и околоплодните води. Това означава, че излишните килограми, с които трябва да се борите, ще намалеят значително.

Следват няколко седмици, наречени „следродилен период“, през който майката трябва да си почива повече (доколкото е възможно), за да може да се възстанови. Ако ви се е наложило да раждате чрез операция, т.нар. секцио, тогава периодът на възстановяване е малко по-дълъг.

Регулирането на нивото на хормоните, които помагат за растежа на мъничето, ще стане няколко седмици след раждането. Именно тогава тялото ви ще може да се освободи от всички течности, задържани по време на бременността, както и от складираните мастни депа. Това е времето, в което започва отслабването и ако се храните здравословно и започнете да се движите повече, бързо ще влезете във форма.

Влияе ли кърменето на отслабването след раждане

Всяка жена трябва да знае, че кърменето е изключително полезно както за бебето, така и за майката, затова нашият съвет е да кърмите, ако имате тази възможност.

Кърмата доставя необходимите хранителни вещества и витамини на вашето малко съкровище и го предпазва от много болести.

Погрешно е схващането, че отслабването по време на кърмене е мисия невъзможна. Много майки смятат, че трябва да се хранят повече по време на този период и това ще доведе до наддаване на още тегло. Всъщност истината е друга.

Докато кърмите, препоръчително е да приемате здравословни храни, както и повече витамини, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, да намалите или откажете напълно захарта. Именно тези полезни навици ще улеснят отслабването след раждане.

Ефективни начини за сваляне на килограми след раждането

Ще ви представим важни съвети за ефективно и трайно отслабване, които ще ви помогнат постепенно да възвърнете формата си.

  • Хранителен режим

На първо място в борбата с излишните килограми е спазването на определен хранителен режим. Както вече споменахме, освен че ще подпомогне отслабването, правилното хранене е важно и по време на кърмене. Заложете на пресни зеленчуци и плодове, съдържащи по-малко захари. Изключете бялото брашно и бялата захар от менюто си и ги заместете с пълнозърнести продукти и такива, богати на фибри.

Колкото и да ви се хапват лакомства и по-мазни храни в този период, лекарите съветват да ги избягвате, за да може да подсилите организма си, а и да се отървете по-бързо от излишните килограми.

  • Упражнения

Тренировките след бременност ще ви помогнат малко по малко да се върнете във форма.

Но нещата трябва да станат постепенно, тъй като ви е нужно малко време, за да се възстановите от раждането и всички промени, които са се случили в тялото ви. Ако сте раждали със секцио, консултирайте се с лекар кога е най-добре да започнете с тренировките.

Не бързайте! Раздвижването трябва да стане бавно и постепенно, без голямо натоварване, за да не си навредите. По-добре да почакате малко, докато видите резултатите, отколкото да ви боли и да се чувствате некомфортно. Просто слушайте тялото си- то ще ви каже дали е готово за упражнения и колко може да се натовари.

Започнете с нещо по-леко. Йогата е изключително полезна и помага както за възстановяването след раждане, така и за ефективно отслабване. А освен това има успокояващ ефект.

В интернет може да намерите видеа с упражнения, подходящи за периода след раждане, но е хубаво да се консултирате с гинеколога си, преди да започнете да ги правите.

Помнете, че при всяка жена отслабването ще отнеме различен период от време, така че не се отчайвайте, ако резултатите се бавят. Ще възвърнете предишните си форми с постоянство и търпение.