Какво представлява мъхът по кожата на новороденото

Понякога новородените се раждат със специфично окосмяване по тялото, известно още като лануго. То наподобява повече фин мъх и въпреки че в първия момент гледката може да е стряскаща за родителите, всъщност няма място за безпокойство. В тази статия ще разберете какво точно представляват тези фини косъмчета по нежната бебешка кожа и каква е тяхната функция.

Какво трябва да знаем за ланугото

Ланугото са меки, фини косъмчета, които покриват тялото на бебето, още докато е вътре в утробата на майката. То се развива обикновено около четвъртия и петия месец от бременността (между 16-та и 20-та гестационна седмица от развитието на плода) и покрива цялото му тяло с изключение на местата без космени фоликули, като устни, нокти, длани и гениталии.  

Каква е неговата функция

Ланугото играе решаваща роля за защитата на бебешката кожа и помага то да остане топло, като регулира температурата му, докато развие достатъчно телесна мазнина, която да служи за тази цел. Друга теория гласи, че движението на мъха по кожата може да играе роля в освобождаването на хормони, които намаляват стреса и стимулират растежа им в утробата.

Какъв цвят има ланугото

Цветът на мъхчетата може да варира от много светъл до тъмен. Това зависи главно от генетиката на новороденото и от цвета на кожата му. Например, ако то има по-тъмна кожа, ланугото може да е по-видимо, отколкото при бебета с по-светла такава.

Всички новородени ли имат такова окосмяване по тялото

Не всички деца се раждат с лануго, но всички са били покрити с него в утробата. Обикновено то се отделя от плода през седмия или осмия месец от бременността. Затова при недоносените бебета  то не е имало време да падне и е нормално те да се родят с него. Децата, родени покрай термина, са по-малко склонни да имат лануго при раждането, но при тях също има такава вероятност.

Кога пада мъхът по тялото на бебето?

Ако вашето бебе все пак се роди с лануго, то ще изчезне от само себе си с времето. Това обикновено се случва в рамките на няколко месеца. Но дори и след това, децата все още могат да имат фино окосмяване, подобно на прасковен мъх на върха на ушите, над опашната кост или в основата на вратлето. Това е нормално и не трябва да бъде причина за безпокойство. 

Какво трябва да правим и да не правим, ако бебето ни се роди с лануго

Не е нужно да правите нищо специално, за да третирате окосмяването на вашето новородено, но въпреки това тези съвети могат да ви бъдат полезни:

  • Имайте търпение

Времето е най-доброто решение при новородено с лануго. Просто трябва да изчакате известно време и косъмчетата ще изчезнат сами. 

  • Не го премахвайте

Ланугото не трябва да се премахва умишлено по какъвто и да е начин от тялото на новороденото. Това включва и кремове за обезкосмяване. Тези продукти не са безопасни за кърмачета и могат да навредят на деликатната им кожа.

  • Може да опитате нежен масаж

Нежното масажиране на окосмените участъци от тялото с бебешко олио може да помогне за ускоряване на процеса на падане на ланугото. Но бъдете внимателни и използвайте само качествени продукти, които няма да раздразнят кожата или очите. 

  • Говорете с лекар при нужда

Ако все пак имате някакви притеснения и въпроси относно мъха по кожата на вашето бебе или той не се махне от само себе си, обърнете се към неговия педиатър за професионален съвет.

Ланугото е естествена част от развитието на плода и е напълно нормално, ако вашето бебе се роди с това меко окосмяване по тялото. Това не трябва да ви притеснява, защото то обикновено изчезва след няколко седмици. В зависимост от продължителността на бременността, ланугото може да липсва или да е обилно. Особено ако бебето е родено по-рано от предвиденото, е напълно нормално то да присъства. Но ако бебешкият мъх все пак се задържи повече от два месеца, препоръчително е да се консултирате с педиатър.