Как да научим детето да ходи на гърне

Докато вашето бебе расте, лека полека то ще става все по-независимо. Чувството да гледате как всички тези вълнуващи етапи идват и си отиват е страхотно и незабравимо. Един от тях обаче изисква малко по-специфично внимание и съдействие от ваша страна. Това е моментът на отучване от памперси и приучване към гърне.

Подготвили сме ви няколко съвета и хитринки, които ще ви помогнат да преминете по-лесно през този етап.

Кога можем да започнем с отучването на бебето от памперсите

Децата могат да контролират ходенето си по нужда, когато се почувстват готови и когато съзнателно желаят да бъдат сухи и чисти. Всяко дете е различно, така че е по-добре да не сравнявате вашето с останалите. Това няма да ви е от полза.

Няма писано правило на каква възраст да започнете отучването на детето си от памперсите и да започнете на го учите да ходи на гърне. Това е индивидуално решение, като често родителите започват, когато мъничето е между 18 месеца и 2 години, докато други предпочитат да експериментират от по-ранна възраст.

Не забравяйте, че не можете да принуждавате детето си да сяда на гърнето на сила, ако то не е готово. Имайте предвид, че след време то може само да поиска да използва такова.

Добре е да подберете такъв момент, в който да започнете с отучването от пелените, когато няма някакви фрапантни промени в рутината на вашето семейство. Ако сте някъде на почивка например, моментът не е най-подходящ, защото средата е непозната за детето, което ще доведе до допълнителен стрес.

Хубаво е, след като веднъж започнете обучението за ходене на гърне, да останете последователни в него, за да не обърквате малчугана. Съответно, ако за него се грижат и други хора освен вас, синхронизирайте рутината и с тях.

Някои хора предпочитат да започнат с отучването лятото, когато има по-малко дрешки за събличане, а мръсното пране съхне по-бързо.

Подготовката за отучване от памперси

Използването на гърне е ново умение, което вашето дете трябва да научи и развие и вие трябва да му помогнете за това. Отучването от бебешките памперси е трудна задача за малчуганите. Затова най-добре е обучението да преминава бавно и методично, като се движите с темпото на детето си.

Бъдете търпеливи към него, дори и нещата понякога да не се получават толкова бързо, колкото ви се иска.

Докато сменяте памперсите, говорете на детето си и му обяснявайте какво правите. Така то постепенно ще разбере какво значи „мокра пелена“ и защо тя се сменя. Ако извършвате това в банята винаги, когато сте у дома, то ще разбере, че това е мястото, където хората ходят до тоалетна. Да го помолите да ви помогне да пуснете водата в тоалетната и да измие ръцете си (с ваша помощ в началото) също е добра идея.

Оставете гърнето, където детето ви може да го види и му обяснете за какво служи. Децата се учат, като гледат и копират. Следователно ако имате по-голямо дете, по-малкото може да го види да използва гърнето, което ще бъде от голяма полза. Друг вариант е използването на плюшени играчки, за да обясните функцията му.

Можете да видите как детето ви ще реагира, ако го сложите да седне на гърнето само за момент, когато му сменяте памперсите например или когато го обличате за деня или го приготвяте за сън.

Допълнителни препоръки

  • Дръжте гърнето в банята.
  • Превърнете сядането върху него в част от ежедневието на вашето дете.
  • Осигурете книжка, която детето да разглежда. По този начин то ще стои по-неподвижно за по-дълго време, докато е на гърнето.
  • Ако сте забелязали, че малчуганът ака по едно и също време всеки ден, когато това време наближи, махнете пелената и опитайте да го сложите на гърнето.
  • Може първо да го научите да пишка в него. Така детето ще изгради в себе си увереност, че може да го ползва и по голяма нужда и отказването от пелените ще стане по-лесно.
  • Използвайте гърне с дръжки. Те приличат повече на играчки и малчуганите ще свикнат по-лесно с тях. Така отучването от пелените ще стане по-лесно.
  • Ако детенцето започне само да си казва, че има да пишка или ака, веднага го сложете върху гърнето. По този начин то ще се научи, че това е правилният начин да се ходи до тоалетна. Съответно постепенно ще започне да си го търси само.
  • Ако първоначалните опити на детето са неуспешни, не му се карайте и не го упреквайте, защото така ще го наплашите и ще започне да свързва гърнето с нещо негативно и няма да иска да го използва.
  • Когато мъникът започне да ползва гърне, е хубаво да държите едно и в колата, което да се ползва за пътуване.
  • Използвайте преходни гащи. Те наподобяват стандартните пликчета, като разполагат с малка попивателна част, но не толкова добре абсорбираща течности, колкото памперсите. Идеята им е да подпомогнат отучването от пелените и да направят плавен прехода от памперси към „гащи за големи“. Чрез тях детето усеща когато се напишка и разбира, че не му е хубаво като е мокро и трябва да се преобуе.

Отучването от памперсите и привикването към гърнето е етап, през който всички деца преминават. Не се тревожете, ако отнема повече време, отколкото ви се иска. С правилния подход всичко ще си дойде на мястото, когато детенцето се почувства готово. Имайте търпение и бъдете до него в това трудоемко начинание.