На кого ще прилича бебето?

За това как ще изглежда според родителите тяхното бебе се говори много още преди неговото раждане. Няма родител, който след появата не само на първото дете, но и на всяко следващо, да не очаква с нетърпение да види с кой от двамата родители приликата ще бъде по-голяма. Какъв ще е цветът на очите, косата, ще има ли трапчинки и т.н. са едни от най-любопитните въпроси.

Не става въпрос обаче само за външни признаци. Всяко едно унаследяване стига по-далеч от това какви гени ще вземе нашето бебе и са само част от условията, определящи качествата на характера, предразположенията към заболявания, предпочитания към храни, музикален или друг талант.

Надеждата на всеки родител е поколението му да е взело от него най-добрите  качества. А всъщност всички ние сме неповторими, защото носим гени на своите майки, бащи и на предците си далеч преди тях.

Сред общите принципи на всяко унаследяване са тези, че повечето от чертите, които се наследяват от дъщери и синове, са получени от комбинацията на много гени. Генетиката е вече доста развита и макар че не може точно да предвиди портрета на бъдещото дете, има факти, които дават някаква насока кои черти ще унаследи детето от родителите си.

Кои външни белези унаследяват децата?

Като знаем, че полът на бебето зависи от бащата, защото от майка си то получава х-хромозома, има външни черти, които то може да наследи и от двамата.

Ръст

От 75% до 90% ръстът на децата зависи от наследствените гени, а останалите – от начина на живот на детето и спортуването му впоследствие.

Цвят на очите

Вероятността детето да е с тъмни очи като на двамата родители, е 75%. Ако те обаче имат рецесивни гени на друг цвят, има и 25% шанс детето да бъде със светли очи.

Коса

Тъмните коси са доминантът и възможността детето да бъде с тъмна коса, ако единият от родителите е с такава, е 80%. Все пак има шанс и да е руса, но по-често се срещат случаи на тъмни коси при дете с родители блондини, защото в детския геном рецесивните гени на тъмния цвят са заложени автоматично.

Ако родителите са червенокоси, детето също ще е рижо, но това може да се получи и ако единият е с тъмни коси, а другият – с руси. Но статистиките сочат, че рядко се раждат червенокоси бебета.

Относно къдравите коси, детето е много вероятно да ги има при родителите с къдрици. Ако само единият е с коса на вълни, вероятността е 55%.

Уши и нос

Големината и формата на ушите се унаследяват от бащините гени. Шансът детето да ги получи по майчина линия е по-малък.

При носа шансът е почти равен. Ако единият родител е с гърбав нос, детето има голяма вероятност да притежава също такава особеност.

Плешивост

Калифорнийски учени правят изводи според проведени изследвания за плешивостта, че се предава от гени на майката. Ако дядото по линия на майката е плешив, твърде възможно е и детето да остане без коса в зряла възраст.

Какво се знае за предаваните по наследство болести?

Унаследяването на болестите зависят 60% от бащините гени. Става въпрос за предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, язва, астма и др. Наследствените болести са близо 3 хиляди, като много тежки са синдром на Даун, хемофилия, мускулна дистрофия и др.

Влияят ли гените на характера на децата?

Учените смятат, че повечето от психологичните черти се наследяват. Пример може да се даде с близнаците, които дори отгледани разделени, имат сходни идентичности.

На наследените гени се дължат предпочитанията към храни, цветове, различни творчески заложби и др.

Твърди се, че синовете унаследяват интелигентността от майката, защото съответните гени се съдържат в х-хромозомата, а дъщерите – и от двамата. Но става въпрос за унаследяване само на 40%, а останалото се добива през целия живот.

Каквито и таланти или заложби да е наследило детето ви, те трябва да бъдат упражнявани. А това, че да то може да притежава навици и черти, които не сме искали, се повлиява и от съвместното ни съжителство.