Живот с новородено бебе: 7 неща, които ще те изненадат

Новородените бебета гальовно са наричани “вързопче щастие”. Веднъж щом пристигне най-новият член на семейството обаче, идва времето на големите изненади. Всяко начало е трудно, затова подбрахме 7 неща, които обикновено учудват младите родители в първите дни след изписването.

1. Не очаквай благодарност: Първата усмивка или сладко гукане се появяват чак към 6-а седмица

Единствената различима емоция в първите седмици е просто плач. Представи си бебето като вечно недоволен и мърморещ началник, който обаче… всъщност дълбоко в себе си оценява труда ти и ще те възнагради скоро. Бебето чувства присъствието на родителите си и това му действа успокояващо. Мъничето ти се привързва и обича да бъде гушкано, но първата му усмивка ще грейне чак към шестата седмица след раждането. И тогава ще почувстваш, че всяка безсънна нощ си е струвала.

2. Фонтанелата е леко плашеща на пипане

Голямата фонтанела на бебето се намира над челото на новороденото – тя е във форма на ромб с размери от 1 до 3 cm. Малката фонтанела пък можеш да напипаш на тила – тя е като триъгълник и има размер от около половин сантиметър.

Фонтанелите са “меки” места в черепа – за да премине главичката на бебето лесно през родовия канал, костите в черепа не са свързани здраво, а чрез меки образувания. Ако пипнеш фонтанелата, можеш да усетиш как е леко вдлъбната и пулсира заради кръвоносните съдове, покриващи мозъка.

Да, звучи стресиращо, но всъщност можеш да я докосваш и миеш, както и да разресваш косата на бебето над нея. Фонтанелата се затваря между 8 и 18-месечна възраст.

3. Трябва да къпеш бебето само с напоена с гъба вода, докато падне пъпчето

Изключително важно е да пазиш мястото около пъпчето сухо и чисто. Ако го намокриш по погрешка, бързо го подсуши. В никакъв случай не дърпай пъпчето, дори и да изглежда, че всеки момент ще падне. Това трябва да се случи естествено, в противен случай има риск от инфекции. Инфекциите са най-опасни в зоната около пъпната връв, затова редовно оглеждай за зачервявания, гной, лоша миризма или кървене.

4. Сухата кожа е напълно обичайна за новородените

В началото бебешката кожа може да е копринено мека на докосване, но това се променя. В крайна сметка, мъничето е живяло в течност 9 месеца и след това рязко е било изложено на изсушаващ въздух – кожата не е свикнала.

Не е необходимо да предприемаш кардинални мерки за сухата кожа – обикновено се излющва сама. Все пак, ако държиш, използвай хипоалергенен бебешки лосион без миризма.

5. Не е нужно да се затваряш вкъщи с новороденото

Първоначалният инстинкт е да предпазиш мъничето от големия лош свят и да го обгрижваш вкъщи. Това не е необходимо.

Води нормален живот с доза здрав разум, когато извеждаш бебето на публично място. Избягвай контакт с болни хора, празненства и претъпкани затворени пространства. Научи околните да пипат краченцата вместо ръчичките и лицето на бебето – това предотвратява разпространението на бактерии.

6. Новородените спят много – но не и продължително

Звучи като пълно противоречие, но всъщност новородените, прекарващи 16-17 часа от денонощието в сън, спят и се будят в много кратки интервали от време.

Бебетата имат нужда да се хранят на всеки 2-3 часа. Можеш да приложиш следната стратегия – не позволявай на новороденото да спи повече от 3 часа без прекъсване през деня, но го остави да се събужда само́ през нощта (освен ако не е с поднормено тегло и педиатърът е препоръчал по-чести хранения).

7. Първите месеци отлетяват неусетно

Ако това е първородното ти бебе, то най-вероятно в първите седмици често ще изпадаш в паника от съдържанието на пелената, нощния плач без причина, всеки малък обрив или пъпчица. Тези дни ще отлетят бързо – много майки споделят със съжаление, че дори не са намерили време да снимат новороденото често.

Да, първите месеци са стресиращи, защото всичко е ново и изглежда трудно. Опитай се да си водиш дневник или да направиш няколко записа с камера – ценен спомен, който можеш да споделиш с детето си, когато порасне.