Защо бебетата хълцат?

Всеки човек многократно се е сблъсквал в живота си с неприятното и продължително хълцане особено след ядене. Що се отнася до новородените бебета – то може да породи редица въпроси и притеснения сред родителите. Какво всъщност представлява този процес? Това е рефлексно свиване на диафрагмата, което разделя гръдният кош от коремната кухина. То е съпроводено със затваряне на гласовите връзки в ларинкса, провокирайки специфичния звук. Както при възрастните, така и при новородените, то е стимулирано от френичния нерв, който е прикрепен към мускула на диафрагмата. Въпреки че този процес е нормален, той може да причини дискомфорт на детенцето.

Интересен факт е, че хълцането започва още в утробата и е предназначено за оцеляването на плода, подпомагайки циркулацията на околоплодните течности в белите дробове.

Какви са причините за хълцането

При новородените то може да продължи около 10-15 минути, а дори и повече. Както вече научихме – това е рефлексивно действие, така че не можем да го спрем или контролираме. Съществуват редица причини, които предизвикват това състояние, ето някои от тях:

  • Преяждане и бързо приемане на храна

Най-честата причина за тази физиологична реакция е прекомерното и бързо хранене. Така стомахчето се разтяга и притиска диафрагмата, провокирайки съкращения. Този процес продължава известно време и утихва, когато храната се усвои и обемът на стомаха намалее. Не забравяйте, че малкото стомахче на бебето е предназначено да се храни по-често и на по-малки порции.

  • Въздух

Поглъщането му по време на хранене също е честа индикация за хълцането при новородените. Това се случва в резултат на неправилно улавяне на гърдите. Когато въздухът навлезе в стомахчето на бебето заедно с млякото, тялото се опитва да го изтласка именно чрез този рефлекс. Тук е важно да отбележим, че ако въздухът навлезе в червата това може да причини образуване на газове и колики.

  • Промяна на температурата 

Може да е сигнал, че на мъничето му е студено. Лесно може да разберете дали това е така, като проверите ръчичките, крачетата и нослето дали са студени. Имайте предвид, че новородените не могат самостоятелно да поддържат постоянната си телесна температура, така че дори малки промени в температурата на въздуха могат да им повлияят.

  • Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс също може да предизвика хълцане. Това е физиологично явление, което се проявява при новородените до 6-месечна възраст. Състоянието е характерно с наличието на рефлукс или „връщане“ на киселина от стомаха в хранопровода.

Как да спрем хълцането на бебето?

Хълцането е нормален физиологичен акт, въпреки това много родители искат да го спрат, особено когато предизвиква дискомфорт на детето. В следващите редове сме ви приготвили няколко ефективни начини, които да ви помогнат в превенцията срещу хълцането при новородено.

Периодично проверявайте дали нослето на детенцето е отпушено и добре почистено, за да не пречи на дишането.

Даване на биберон или гърда – това ускорява процеса, тъй като смученето помага на диафрагмата да се отпусне и хълцането да престане.

Ако „виновникът“ за хълцащото ви бебе е излишното количество газове в стомаха – оригването е добър метод за спирането му. За да подпомогнете процеса, масажирайте гръбчето на детенцето, докато го държите изправено и леко го потупвайте.

В случай, че новороденото получава пристъпи по време на кърмене или сучене от шише, препоръчително е да го храните с по-малки количества на по-чести интервали. Така мъничето няма да поглъща много въздух и хълцането следва да намалее. 

При кърмене е важно новороденото да бъде в подходяща поза и устните му да обхващат не само зърното, но и част от ареолата, за да не гълта въздух, докато суче.

Когато храните детето с шише го поставяйте в някоя от подходящите пози за хранене, за да предизвикате и последващо оригване. Това може да го правите след изяждане на половината мляко и след като се е нахранило. Важно е бутилката да бъде достатъчно добре наклонена, така че в силиконовия биберон да не се съдържа въздух. Друга важна особеност е дупчицата на биберона да не бъде твърде голяма, защото в противен случай новороденото може да поглъща млякото твърде бързо. 

След като сте нахранили малкото, поставянето в полуизправена позиция за около 20-30 минути е препоръчително, защото така освобождаването на количеството погълнат въздух се улеснява.