Кога започват да растат зъбките на бебетата?

Поникването на зъбки при бебетата е дългоочаквано и важно събитие за всеки родител. Макар че първите зъбки са свързани с радостно вълнение, самият процес на никнене често е стресиращ както за бебето, така и за родителите. При децата това е свързано с раздразнителност, а при техните родители – често с безсънни нощи и тревоги.

Кога се показват първите бебешките зъбки?

Още докато жената е бременна в 7-а седмица, започва формирането на млечните зъби  и продължава до 10-а седмица. При постоянните зъби това става от 4-тия месец на бебешкия ембрион до 9-ия месец след раждането.

При повечето бебета първите млечни зъбки излизат след навършване на 6 месеца. Но понеже зъбите се развиват различно при всеки индивид, понякога изненадващо може да поникнат и през 3-тия месец. Много рядко зъбки може да има и при новородено, като това са изолирани случаи.

Обикновено родителите се интересуват кои зъби първо излизат. Най-често първите поникнали зъбки са централните резци отдолу, последвани от двата горни предни зъба.

Макар че при всички бебета никненето на зъбки е индивидуално, за него са генерализирани няколко графика.

Зъбите на бебетата поникват в най-общия случай в следния времеви период, като това почти винаги е по двойки:

●      Резци:

  • 6-10 месеца – централен долен, 8-12 месеца – централен горен;
  • 10-16 месеца – страничен долен, 9-13 месеца – страничен горен.

●      Кучешки зъби:

  • 17-23 месеца – долен, 16-22 месеца – горен кучешки зъб.

●      Кътници:

  • 14-18 месеца – първи долен, 23-31 месеца – втори долен кътник;
  • 13-19 месеца – първи горен, 25-33 втори горен кътник.

Резците не са придружени с много болка, тъй като имат тънки върхове и по-лесно пробиват венеца. По-голям дискомфорт причиняват кътниците, тъй като дъвкателната им повърхност е по-широка.

При навършване на 3-годишна възраст, всички млечни зъбки на детето трябва да са поникнали. По-рядко, но има и случаи с деца, които навършват 1 г. без нито един зъб. Невинаги това трябва да ви тревожи, ако става въпрос за здраво дете. Много специалисти смятат, че минерализацията на по-късно поникналите зъби ще е по-висока и зъбните структури ще бъдат по-устойчиви на кариес.

Без значение кога поникват зъбите на детето, трябва да посетите стоматолог във времето до навършване на първата година.

Как можем да облекчим поникването на зъби?

Още преди да се покажат първите зъбки в устата на бебетата, обикновено около 4-тия месец те искат да дъвчат различни предмети или ръцете си, наблюдава се и отделяне на много слюнка. Повечето бебета стават раздразнителни, плачат без причина, може да имат лека температура, отказват да се хранят, не спят добре и др.

Може да облекчите бебешкия дискомфорт, като имате предвид някои от следващите препоръки:

  • Използвайте гелове за никнещи зъби, като следите да са на билкова основа и да не съдържат оцветители, както и спирт;
  • Предложете на детето охладена зъбна играчка за дъвчене;
  • Старайте се зоната около никнещите зъбки да е чиста, за да се предотврати рискът от възпаление на венците от натрупана плака.

Важно е също да не храните бебето през нощта или да го носите на ръце, за да го успокоявате, когато не може да спи поради болки от никнещи зъбки. Може да привикне към това и да очаква да го правите и след поникването им. Все пак, ако е наложително да му дадете шише с мляко, нека да е в неговото креватче и спрете, когато зъбките вече пробият.

След като бебето вече има зъбче, трябва да се мие с флуоридна паста с големина колкото оризово зърно. Трябва да правите това два пъти дневно, най-вече след последното хранене за деня.

Никненето и правилното развитие на детските зъбки е необходимо за пълноценното хранене, предпоставка е за силен имунитет и е много важно за развитието на говора.