Кога и защо се дава грозде на бебе

Полезните свойства на гроздето са известни и затова много родители не искат да лишават бебето си от витамините и другите хранителни вещества в него. То съдържа глюкоза и фруктоза, които осигуряват енергия; органични киселини с антисептични свойства, богато е на минерали, витамини от групи В, С, А и др. Нека обаче видим кое е най-подходящото време да започнем да даваме на детето си пресен плод или сок от грозде, за да избегнем алергични реакции.

Какви са ползите от приема на грозде?

Включването на гроздето в менюто на вашето бебе ще осигури:

  • Правилно формиране на костите, благодарение на съдържащите се в плода магнезий, калций, калий. Калият помага за развитието на сърдечния мускул, а магнезият укрепва нервната система;
  • Повишаване на имунитета, подобряване на зрението, добро състояние на косата, кожата и ноктите поради богатото съдържание на витамини.

Въпреки тези предимства на гроздето, педиатрите не препоръчват включването му в бебешката диета по-рано от 2-годишна възраст, но във вид на сок консумацията се допуска и от по-ранна такава при спазване на предпазни мерки.

Какви опасности крие даването на грозде на бебе?

Пристъпвайки към включването на прясно грозде в менюто на бебе, трябва да знаете, че:

  • Гроздето е алергенен продукт, особено тъмните сортове, които съдържат повече полифеноли и танини, предизвикващи главоболие;
  • Приемането на по-голямо количество грозде може да предизвика ферментация;
  • Органичните киселини в гроздето, прието в големи количества, може да увредят детския емайл;
  • Възможно е да бъде нарушено функционирането на чревния тракт поради трудното усвояване на голямо количество въглехидрати;
  • Гроздето увеличава храносмилателните ензими, чревната подвижност се повишава и се получават газове и диария.

Освен тези усложнения, които могат да настъпят при консумацията на грозде, то не се препоръчва и на деца, страдащи от диабет, както и с хронична бъбречна недостатъчност и стомашни заболявания.

 

От кой месец и как да се дава грозде на бебе?

При въвеждането на гроздето в детското меню има правила, както при всеки нов продукт. Според повечето педиатри, запознаването на детето с прясно грозде не трябва да става по-рано от 2-годишна възраст, поради невъзможността на панкреаса на бебето да произвежда такива ензими, които да спомагат за усвояването на по-сложни храни. Захранване се започва винаги със сок, а не със самите плодове.

  • Може да запознаете бебето ви с гроздовия сок, когато то навърши 8-9 месеца. Сокът трябва да бъде 100-процентов, прясно изцеден и да се разрежда с вода в съотношение 3:1. Намалявайте постепенно количеството на водата, докато се получи чист гроздов сок;
  • Започнете с 2 капки и наблюдавайте състоянието на бебето за алергични реакции, промяна в изпражненията, колики. Увеличавайте обема до 2 чаени лъжички на ден. При добра поносимост количеството може да се увеличи, но не повече от 60-100 г на ден;
  • Давайте на детето си сок от грозде не повече от 2 пъти на седмица;
  • Сокът е добре да се пие 1 час след основното хранене, особено ако то е мляко или мазна храна;
  • Избирайте добре узряло и здраво грозде от бели сортове, защото те не съдържат сорбитол и се усвояват по-лесно;
  • Измивайте добре гроздето. Внимателно почиствайте люспата и семките, ако сте започнали да давате вече цял плод. Режете зърното грозде по дължина и го намачкайте или пасирайте, преди да го дадете;
  • Ако приготвяте пюре от грозде, бебето трябва да го консумира веднага поради окисляване на витамините.

Когато детето е вече по-голямо и е свикнало с приема на твърди храни и грозде, може да му приготвите мус, суфле, филе от риба с грозде и др. Макар че при топлинната обработка гроздето губи известна част витамин С, полезните свойства на витамините от група В се запазват. Важно е да давате ястията с грозде между храненията, защото са трудно смилаеми и да не ги смесвате с млечни и мазни храни.