putuvane s bebe

Кога и как да пътуваме с новородено

Пътуването с новородено е вълнуващо, но и стресиращо преживяване за много родители. Семейното пътешествие с бебе не е лесно, но не е невъзможно и не е задължително да бъде неприятно. Това е страхотен начин да събудите приключенския дух на детенцето още в първите му месеци. Но няма да ви лъжем, трябва да се въоръжите с търпение и здрави нерви. Безопасността на съкровището ви е най-важната ви мисия. Как да осигурите максималния комфорт на бебето? На каква възраст може да започне да пътува? Необходима ли е предварителна консултация с педиатър? Отговорите на тези и още много други въпроси ще откриете тук.

Кога може да пътува бебето

Според последните проучвания новороденото не трябва да прекарва повече от 30 минути, максимум до час, в столчето за кола, тъй като телцето му е още много крехко. Мускулите на врата на новороденото не са достатъчно развити, в резултат на което продължителното пътуване може да породи твърде голямо напрежение. Специалистите препоръчват да тръгнете на дълъг път, едва когато мъникът може сам да държи главата си изправена. Ако не пътувате с личен автомобил, то избягвайте прекачване от едно превозно средство на друго. Това не само ще удължи пътуването ви, но и допълнително ще изнерви или разстрои бебето. Автобусите и влаковете не са най-удобния вариант за пътуване с малко дете и невинаги могат да гарантират безопасността му, затова препоръчваме да изчакате бебето да порасне преди да предприемете пътешествия с тях.

Как да се подготвим за пътуването

Първото нещо, за което трябва да се погрижите, е да се оборудвате с подходящо столче за път. Важно е то да бъде съобразено с възрастта и килограмите на детенцето, както и с възможностите за монтаж на автомобила ви. Основните категории столчета спрямо теглото на бебето са – 0-13 kg, 0-18 kg, 0-25 kg, 0-36 kg, 9-18 kg, 9-36 kg, 15-36 kg. Изберете висококачествен стол, който ще ви служи вярно дълги години. Повечето модели осигуряват защита от страничен удар. Обърнете внимание на обезопасителния колан, тъй като той може да бъде 3-точков или 5-точков. Оборудвайте колата си с подходящите щори и сенници, за да предпазите бебчето от директната слънчева светлина. След като сте се погрижили за безопасността на новороденото, помислете и за всички необходими принадлежности по време на път. Постарайте се мъничето да е облечено с удобни дрехи, по възможност на няколко ката, за да съблечете по-плътните дрешки, ако стане твърде топло. За удобството на дребосъка, дрехите не трябва да са твърде тесни – избягвайте прилепнали ръкави или високи яки, които могат да доведат до риск от задушаване. Заложете на комфорта пред визията. Вземете резервни дрехи, в случай, че новороденото се изцапа или изпоти. Разбира се, не забравяйте за пакети с мокри и сухи кърпички, както и памперси.

Мъничето трябва да е нахранено, но не непосредствено преди да тръгнете на път. Можете да направите това половин час по-рано. Така съкровището ви няма да не е гладно, но и храната вече да е слегнала, за да избегнете опасността от повръщане. Запасете се с необходимото количество храна, без значение дали ще са шишета с кърма, адаптирано мляко или пюрета. След като отметнете храната от списъка, помислете и за играчки, дрънкалки, залъгалки и всякакви други средства за забавление и успокоение. Дори и да не пътувате дълги часове, малчуганът не трябва да скучае. А и какво по-успокояващо за едно дете от това да гушка любимата си играчка? Можете да се оборудвате и с богат набор от детски песнички, без значение дали ще ги пускате от диск в колата или от телефона си. Ако новороденото потъне в сладък сън, пътуването ще е още по-лесно и приятно, и за двете страни. След като засегнахме темата за съня – ако планирате пътуване със самолет, помислете какви са опциите за спане на дребосъчето. Някои авиокомпании предлагат детски легла за новородени. В случай, че не успеете да запазите, е необходимо да държите бебето във вас. Не търсете заместители на креватчето, като например шезлонги или люлки, защото те не са подходящи за дълъг престой.

Някои родители твърдят, че с новородено се пътува по-лесно отколкото с по-голямо детенце, тъй като порасналите малчугани са по-нетърпеливи и искат да се движат повече. Няма как да се убедите в това, без да пробвате, но имайте предвид, че всяко бебе е с уникален характер и потребности. Някои бебета са по-спокойни, други плачат повече. Всичко това е в рамките на нормалното и не трябва да ви притеснява. За вашето лично спокойствие, преди да предприемете пътуване с мъничето, консултирайте се с педиатър за още полезни съвети.