На кой ден се прави погача за бебе

Един от древните обичаи, актуален и днес, е правенето на погача на бебето. Въпреки че в наши дни не всички ритуали се изпълняват както в миналото и са осъвременени, този като цяло е сред най-важните в семейството с бебе. В основата си е езически и в различните краища се отбелязва различно, но има и много сходни характеристики.

Кога се прави погача на бебето?

Погача или питка на бебето се прави, след като се навършат 40 дни от неговото раждане. Вярва се, че до настъпването на този ден родилката е „нечиста” и че и тя, и бебето на са напуснали изцяло хаотичния свят. До този ден според поверието никой не трябва да ходи при бебето и майка му. Вероятно това се е наложило в миналото, за да могат да укрепнат майката и детето и да бъдат предпазени от болести.

Кога се ходи на черква?

Когато бебето стане на 40 дни, тогава свекървата води родилката в черквата за „чиста молитва”.

И в днешно време това се осъществява рано сутринта преди всички гости. Майката и бебето посещават църквата, но не непременно със свекървата, а с майка, сестра, приятелка, а дори и с бащата.

Каква е празничната трапеза?

Празничният ритуал изисква след черква майката „да седне” на празничната трапеза. Заедно с нея сядат и всички поканени, които са само жени.

Масата се отрупва със сладки храни като баклава, печени ябълки, сладка баница  и др., за да се почерпят гостенките и пожеланията им като „орисници” да са хубави. Сред почерпките има и слабоалкохолно питие със сладък вкус, което се пие за здравето на бебето. За да е смело детето, се чупят и поставените на масата орехи.

За това какво се носи на този ден от гостите, няма голяма промяна от миналото. Всяка жена донася сладки неща за майката и подаръци за бебето, като отправя своите пожелания за здраве, разум, щастие, богатство и късмет.

Сред отрупаната с вкусни неща трапеза централно място е отредено на обредния хляб.

Кой приготвя празничната погача?

Според старите вярвания, погачата трябва да се омеси от непорочна мома, която има живи майка и баща. В някои райони сладката питка се прави задължително от свекървата.

Освен че обредният хляб е сладък, той не трябва да бъде с украса. Покрива се с бяла кърпа, на която след разчупването ѝ всеки оставя пари.

Как протича ритуалът с разчупването?

Разчупването на погачата е много важен ритуал. Прави се над главите на майката и детето, за да бъдат винаги сити в живота. Обикновено погачата разчупва или свекървата, или тъщата. През това време над главите на майката и бебето две момичета, които трябва да са с живи родители, държат бялата кърпа. Целта е да не се разпиляват трохите, т.е. добрите неща, които ще има детето в бъдеще.

Богородица е тази, за която е първото парче, второто  е за бебето, а третото – за майката. Останалите са за всички присъстващи, които трябва да вкусят от хляба.

След разчупването всеки оставя пари върху кърпата. Тя, заедно с първото и второто парче питка, са завързва. Възелът не се прави прекалено стегнат или хлабав, за да не бъде детето стиснато или с широки пръсти. Така завързана, кърпата се вдига на високо място в дома, за да може детето да достигне до висоти в живота.

Свалянето на кърпата става, след като изминат най-малко 40 дни. Парчетата се правят на трохи, които получават птици и животни. Така благопожеланията за детето ще бъдат разнесени по света и ще се сбъднат.

Също според поверието, на тръгване всяка жена трябва да остави малък конец от дрехата си до креватчето на бебето. Така сънят му няма да бъде откраднат и то няма да плаче нощем.