Каква козметика е необходима за новородено

Раждането на бебчето е съпътствано с дълъг списък с покупки, който сякаш няма край – от всичко необходимо за детската стая, през дрешки, шишета, играчки, вана за къпане, до столче за кола, детска количка, шезлонг и какво ли още не. Нещо изключително важно, което не трябва да пропускате в списъка си, е бебешката козметика. Сигурно ще се зачудите защо е толкова нужна на едно малко човече, но сами ще се убедите в това с появата на новороденото. Кожата на бебето е много деликатна и чувствителна, затова изисква специална грижа. За да избегнете неприятни обриви и други кожни проблеми, трябва внимателно да изберете специално разработени продукти, които са без парабени. На пазара ще откриете богат асортимент от качествени козметични стоки на водещи марки, включително и медицинска козметика. Въпреки това изборът може да бъде труден, особено сред толкова много видове. За да ви помогнем, решихме да създадем списък с козметиката, необходима за бебето.

Козметични продукти за новороденото, които не трябва да пропускате

Шампоанът за коса и тяло е пръв помощник в къпането на новороденото. Уникалната му формула го прави подходящ за използване едновременно като шампоан и душ гел. Тези продукти са хипоалергенни и не предизвикват дразнене на чувствителната кожа на скалпа или телцето на бебето. Опаковките често са с дозатор, което ги прави лесни за употреба. Малко количество е достатъчно за образуване на нежна пяна.

kozmetika za bebe

Бебешкият сапун е чудесен избор за родителите, които предпочитат по-традиционната козметика за къпане. Различните видове са обогатени с масла и хидратират в дълбочина кожата на новороденото, която често е по-суха. Можете да изберете и сапун с лек, успокояващ аромат, който да направи къпането още по-приятно за мъника.

Лосионът за тяло или олиото са задължителни след къпане, тъй като имат омекотяващо  действие. След баня добре подсушете детенцето и нежно го масажирайте с олиото или лосиона. По този начин не само ще се погрижите за здравето на кожата на съкровището ви, но и за неговото спокойствие, като му подарите нежна ласка.

Бебешката пудра идва на помощ при раздразнения, причинени от памперсите. Въпреки висококачествени материали, пелените и памперсите правят кожата на дупето по-чувствителна и податлива на обриви, и алергии. Пудрата има защитен и успокояващ ефект, което я прави подходяща при всяка смяна на пеленките.

Кремът против подсичане е един от най-важните козметични продукти. С него ще защитите деликатната кожа на новороденото още от първия ден. Тези кремове честно имат и противовъзпалително действие. Подходящи са за чувствителни зони, склонни към зачервяване и други раздразнения – зоната на пелените, зад ушите, гънките на вратлето, крачетата и ръчичките. Ако използвате такъв крем, няма нужда да използвате пудра.

Мокрите кърпички ще ви трябват доста по-често, отколкото си мислите. Изберете такива, които не само почистват, но и подхранват и омекотяват. Важно е да са на водна основа и да са с балансирано рН. Разбира се, колкото по-голям брой вземете, толкова по-добре.

Светът на детската козметика е необятен, но се надяваме, че с този списък по-лесно ще набавите най-важното, за да посрещнете новороденото у дома. Не забравяйте, че всяко детенце е уникално. Дори най-доказаната козметика, може да не е подходяща за мъничето. Ако забележите кожни проблеми – зачервявания, обриви или други реакции, които ви притесняват, не се колебайте да се консултирате с педиатър.