Бебешката кожа: Причини за раздразнение и как да се грижим за нея

 

  1. Разликата между кожата на бебето и кожата на възрастен

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и вярно ни служи като защита срещу външните фактори.  Безспорно обаче в грижите за бебешката кожа трябва да се подхожда изключително нежно. Причините за това са няколко: При ранното развитие на кожата, нейният защитен слой все още не е напълно изграден, поради което тя не може да се саморегулира и да поддържа добри нива на хидратация. Това я прави много по-малко устойчива на външни влияния.

Освен това бебешката кожа е до 3-5 пъти по-тънка от тази на възрастните. Тази особеност допринася за нейната деликатност и чувствителна същност. В този смисъл е напълно възможно и в реда на нормалното понякога да получава зачервяване, сърбеж и общо усещане за дискомфорт.

  1. Какво може да причини раздразнение при бебетата?

Предвид тези специфики на бебешката кожа, факторите, които могат да предизвикат раздразнение, са много – на практика почти всичко, до което се докосне бебето, може да предизвика неприятна реакция върху кожата.
Сред най-често срещаните причини за раздразнение са:

  • Избор на неподходящи продукти (перилни препарати, козметика, мокри кърпички и др.) – това най-често са продукти, които не са съобразени с особеностите на нежната бебешка кожа и/или не осигуряват допълнително подхранване и грижа;
  • Прекалено често къпане или агресивно избърсване на мократа кожа;
  • Твърда или хлорирана вода;
  • Определени тъкани или стегнати дрехи, в т.ч. прекалено стегнато увито одеяло;
  • Топлина и потене;
  • Подсичане при по-продължителен досег на кожата до мокра пелена;
  • Определени храни и напитки.

За съжаление, не е възможно напълно да се премахнат факторите, които биха могли да предизвикат дразнение на кожата, но могат да се предприемат редица лесни стъпки, така че дискомфортът да бъде сведен до минимум.

  1. Как да се погрижим за чувствителната бебешка кожа?

Някои неща, които трябва да имате предвид и биха могли да дадат моментален ефект, са:

  • Дрешките, спалното бельо, одеялата и всички тъкани за вашето съкровище трябва да са от естествени дишащи материи;
  • Къпането не бива да бъде прекалено често – достатъчно е около 1-2 пъти седмично за новородени и 3-4 пъти в седмицата за бебчета, на които им е паднало пъпчето. Използвайте вода с температура 36 градуса или телесната ни температура – не трябва да е нито прекалено топла, нито прекалено студена, и потупвайте леко кожата, а не я търкайте;
  • Подсушаването е важно да се осъществява с мека кърпа и отново с потупващи движения – така ще бъдете сигурни, че кожата няма да се раздразни вследствие на триенето.

Ако се съмнявате, че някои храни и напитки предизвикват кожни проблеми, временно и едно по едно ги премахнете от менюто на детето, за да видите дали в това се корени проблемът.

 

  1. Как да изберем подходящи продукти:

Сред основните фактори, които трябва да съобразите при избора на козметика и перилни препарати, е те да са хипоалергенни, дерматологично тествани и с балансирано pH. Тези характеристики гарантират нежността към кожата и свеждат риска от раздразнение вследствие на употребата им до минимум. Разбира се, важно е да използвате наложени марки на пазара, за да сте сигурни в качеството на продукта.

       Козметика

За всяка майка изборът на козметични продукти е от съществено значение. Важно е при подбора на козметика не просто да са налични описаните по-горе характеристики, но и съставът да е максимално изчистен, а за измивните продукти и лосионите за тяло – да хидратират кожата и/или да подпомагат хидролипидния ѝ защитен слой.

Така например голяма част от измивните козметични продукти на пазара (шампоани и душ-гелове) съдържат SLES/SLS – те отговарят за разпенването и не са вредни за кожата, но при по-дълъг контакт с нея, могат да предизвикат раздразнение.

На пазара има различни продукти, които отговарят на тези критерии, на различни цени. Можете да се доверите на предходен опит на близки и приятели или да попитате за препоръка педиатъра си. Българската педиатрична асоциация припознава като отличен избор измивните продукти на Teo bebe – доказана марка с над 20 години опит, чиито шампоани и душ-гелове, както и твърди сапуни, са без SLES/SLS, с изчистени формули и обогатени с пребиотици. Подпомагат защитния слой на кожата и я оставят здрава и хидратирана.

Често подценяван е изборът на перилен препарат, но той е изключително важен, тъй като кожата винаги е в контакт с някаква тъкан.

       Перилни препарати

Знаете ли, че плачът на вашето съкровище може да бъде причинен и от алергените, съдържащи се в неспециализираните перилни препарати?

Това е една от честите причини за раздразнение на кожата, което може да предизвика неприятен сърбеж и обриви. Затова е от особено значение използването на специализиран препарат – с хипоалергенен аромат и дерматологично тестван, специално разработен за нуждите на чувствителната бебешка кожа.

С перилните препарати на Teo bebe получавате цялостна грижа: деликатни към кожата с нежен хипоалергенен аромат, разбира се, дерматологично тествани, и безмилостни към петната, премахвайки дори упоритите следи от пюрета и др. – неслучайно са препоръчвани от педиатри и най-предпочитана марка сред майките в България*.

       Необходимо ли е да използваме омекотител?

Все повече и повече майки се отказват от употребата на омекотител за тъканите на своето съкровище, тъй като така или иначе ги изпират често и с помощта на перилния препарат получават нежно ухание, а и използване на омекотител означава още един продукт, който потенциално би могъл да доведе до раздразнение.

Всъщност ползата от омекотителя е най-вече във връзка с омекотяването на бебешките тъкани – при честата употреба те загрубяват, а това също е предпоставка за зачервявания на деликатната кожа. Затова е препоръчително да се използва омекотител, като от решаващо значение е той да бъде хипоалергенен и дерматологично тестван, за да е нежен към кожата.

*Според RMS пазарни данни за продажби в обем и стойност на NielsenIQ за периода 2020 – 2022 г., за категория „Бебешки детергенти“, за пазара на дребно в България. (Copyright © 2023, NielsenIQ)

 ВИЖ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ НА TEO BEBE