Наръчник за хранене на бебето

Наръчник за хранене на бебето

Съществуват разнообразни виждания за храненето на най-малките и всеки педиатър има своите предпочитания към определен модел. Има ли обаче принципи, които да са универсални?

Меню по месеци

  • За новородени. До преди години докторите препоръчваха да им даваме мляко на определен час. В наши дни обаче почти всички специалисти съветват да се съобразите с нуждите на бебето. По-слабите мъничета нямат сили да сучат дълго и по-бързо се засищат. Това обаче означава и че по-скоро ще огладнеят. Може да се случи още след час и половина – два. Други пък успяват да поемат по-голямо количество мляко, което им позволява да спят спокойно 3-4 часа. В зависимост от нуждите се определя честотата на порциите през първите седмици. Постепенно обаче интервалите се увеличават и към третия месец обикновено се обособяват около 6 хранения;
  • За 6 месеца. Това е крайният срок, в който педиатрите съветват да се случи захранването. Някои смятат, че то трябва да започне от третия месец, други – от четвъртия, а доста от кърмените бебета за първи път опитват твърди консистенции именно около навършването на половин годинка. Захранването е препоръчително да започне със зеленчуково пюре. Първо дайте няколко лъжички, разбъркани с мляко, за да е по-познат вкусът, и завършете отново с мляко. Ако не хареса например пюре от тиквички, утре пробвайте с картоф или морков, а след седмица се върнете към тиквичките. На следващия ден увеличете дозата и така, докато замените цяло хранене (например обяда). После въведете кашата в някоя от закуските. Също постепенно. Идеи за менюто може да вземете от каталога на Baby.bg. Предлагаме разнообразни пюрета, каши и млека, а също и прибори и аксесоари за малчугани.
  • За 9 месеца. Между 9-я месец и края на първата годинка вече е добре да сте въвели в менюто на малкия човек месните пюрета, яйчения белтък, сиренето, плодовете и почти всички продукти, които консумират и големите, с изключение на ядки, мед и други алергени.

Защо е важно бебето да не преяжда

Тялото има памет. Ако започнете да прехранвате детето от най-ранна възраст, стомахчето му ще се разшири и то ще свикне да поема по-голямо количество. Това ще се запази и в следващите години. Децата с наднормено тегло в повечето случаи израстват като възрастни с наднормено тегло.

Как влияе недохранването

Не бива обаче да се стига до никоя крайност. Както преяждането, така и недохранването е вредно. Малчуганите, които поемат по-малко вещества от необходимото, забавят развитието си. Ако тенденцията е постоянна и количествата са силно занижени, се забавя не само физическото, но и психическото развитие. А как да уцелите правилната доза? В първите месеци е най-лесно. Ако използвате адаптирано мляко, следвайте количествата, посочени на опаковката за съответната възраст. И следете наддаването на тегло от консултациите. Ако пък го кърмите, доверете се на неговия инстинкт за ситост. И бъдете спокойни – няма как да предозира с кърма.

Трябва ли да будим бебето, ако спи във времето, определено за хранене според Baby.bg

Как смятате: ако вие сте много гладни, дали ще спите спокойно? Това важи и за малките човечета. Когато коремчето им е празно, със своя плач те веднага ви дават да разберете това, без значение дали е ден или нощ. Ако обаче спят, значи са добре. Не нужно да ги безпокоите. Единственото изключение от това правило е за недоносените новородени. Те са доста слаби и е нужно по-често да хапват, за да достигнат препоръчителното за възрастта си тегло, така че тях може да вдигнете от сън за ядене, ако сънят продължава повече от 3 часа.