От кой месец можем да използваме бебешко кенгуру? Съвети при избора

На колко месеца може да се носи бебе в кенгуру

Различните модели имат различни възрастови рамки. Някои компании предлагат модели, в които могат да се носят и най-малките бебоци. На тези продукти ясно е обозначен знакът 0+. Тоест, могат да се ползват пот първите разходки.

При покупката на кенгуру за новородени обаче обърнете внимание на няколко фактора:

  • Естествена поза на седалището. За най-малките естествената поза е тип „жабче“. Тоест, препоръчително е да изберете модел, при който дъното на кенгуруто е по-широко и придържа крачката на мъника разтворени настрани. Не е препоръчително те да висят надолу;
  • Опора за главата. През първия месец детето все още не умее да държи главата си изправена, така че е важно кегуруто да му предлага стабилна опора, на която да я облегне.

Полезно ли е

Ползите от бебеносенето са както емоционални, така и физиологични. Новородените обичат топлината и сигурността, които им дава контактът с тялото на мама или татко. Носенето ги успокоява, включително при колики.

Освен това, ако изберете препоръчаните по-горе модели, които придържат крачетата настрани, те са добра превенция срещу луксацията на тазобедрените стави.

Видове кенгуру според възрастта на бебето

  • За новородени (както споменахме по-горе, важно е да поддържа стабилно главата на мъника);
  • С махаща се горна част. Така по-големите деца могат да бъдат обърнати по посока на движението и да разглеждат света наоколо;
  • До 9 кг. Много от моделите са предвидени да издържат именно тази максимална тежест;
  • Тип ергономична раница. Могат да се поставят и на гърба на носещия. Имат подсилени презрамки и дъно и някои от тях могат да издържат и деца до 20 кг.

Нужни ли са ни слингове и кога се ползват

Слингът е друга разновидност на кенгуруто, представляваща шал, в който по определени начини се привързва бебето към носещия. То е добър избор, тъй като в него малчуганът е в естествени пози, в които не се натоварва гръбнакът.

Удобно е и защото в него майката може и да кърми бебето.

Има няколко пози за носене: бебето е отпред с разкрачени крачета, легнало е тип „люлка“ или е на гърба на носещия.

Някои модели слингове от по-плътна материя позволяват ползването до 2-3 годишна възраст на детето.

Съвети от Baby.bg

  • Имайте предвид, че за новородените бебоци не е препоръчително прекалено дългото носене (повече от час) в кенгуру, заради все още неукрепналия гръбнак;
  • Някои модели слингове се пристягат с халки, други – само с възли. Разгледайте инструкции за връзването, за да може да изберете кое ще е по-удобно за вас;
  • Ако се колебаете дали да изберете слинг или кенгуру, сондирайте за мнения свои приятелки. Поинтересувайте се за плюсовете и недостатъците на всеки от детските продукти, за да прецените кой би бил подходящият конкретно за вас.