Кога е най-подходящото време за къпане на бебето

Кога да е първата баня

Най-първите къпания на вашия малък наследник са още в болницата. Но там няма ритуали, а рутина. Акушерките хващат дребосъчето с една ръка пред гърдите и всеки ден от престоя ви в болничното заведение го мият директно на мивката.

Първата баня след изписването от родилното отделение, по препоръка на педиатрите, е още през първата вечер у дома. Така отмивате евентуалните болнични инфекции. В следващите месеци запазете същата честота на цялостното миене – веднъж дневно. Вярно, че бебоците не се потят, но пък всеки ден по много пъти се изхождат в пеленките си и е добре да бъдат редовно хигиенизирани. Особено като имаме предвид, че кожата им е твърде нежна и податлива на инфекции и възпаления.

По кое време на деня

Някои майки предпочитат да изкъпят мъника сутрин след ставане от нощния сън. По-честата практика обаче е банята да бъде привечер: след 18:00, но преди 21:00. Нека да бъде точно преди съответното хранене. Приятният ритуал успокоява детето и след като е изкъпано и преоблечено, то може спокойно да се нахрани и да заспи. Най-добре е да е преди последното кърмене вечер. Но в началото, когато броят на храненията трудно може да бъде регулиран и храните бебето и през нощта, просто спазвайте приблизителния часови интервал за ваната. Постепенно, с изграждане на режима, ще наместите тоалета преди вечерята. Не е добре да е след 21:00 часа, тъй като след това нервната система става много чувствителна и банята може да го превъзбуди.

Как да го държим

По-смелите може да използват опита на акушерките, за който споменахме: бебето е обърнато с лицето надолу, а вие го държите с ръка през гърдите. Така спокойно може да го измиете, без да пада вода върху пъпчето. След падане на щипката, може да сменяте позите. Първо миете гръбчето, дупето и тила докато го държите по споменатия начин, а после го обръщате и го поставяте във ваничката върху шезлонг или подложка за къпане, за да обработите лицето и предната част на тялото.

Още препоръки от Baby.bg

  • Температурата на водата трябва да е 37 градуса, а стайната температура: 22 градуса. Може да ги следите със специален бебешки термометър за въздух и вода;
  • Пълнете ваничката така, че по-голямата част от торса и главата на новороденото да са над водата. Ще ви е по-лесно, ако ползвате практични приспособления като шезлонг, подложка или мрежа за къпане;
  • Препоръчваме коритото да е на височина, удобна за вас (например на поставка), за да не се налага да натоварвате кръста си, докато къпете мъника;
  • В началото доста дребосъци протестират срещу непознатата интервенция, но не се тревожете. Постепенно те не само че свикват, но и се наслаждават на банята. Ще го забележите веселите ритничета във водата и размахването на ръчички.