Защо е важно да пеем на бебето?

Защо е важно да пеем на бебето

Няма как да разберем кога в историята на човечеството са се появили песните, нито пък кога те са се превърнали в техника за възпитание и отглеждане на деца. Но е факт, че родителите ги използват в най-разнообразни ситуации и ефектът винаги е налице.

Какви благоприятни ползи можем да извлечем

  • Приспиване. Нежната проста мелодия и повтарящите се думи влияят успокояващо на мозъка и карат мъниците неусетно да се унесат. Заслушани в грижовния глас на пеещия, те се чувстват защитени и спокойни;
  • Игра. Има и много песни, предназначени за веселите моменти. Те са динамични, изпълняват се с ведро настроение и истински забавляват малчуганите. Любимата мелодия е в състояние да развесели малчугана, когато е ядосан;
  • Учение. Детето запомня мелодията и веднага я разпознава при следващо чуване. Това е чудесен начин да се наизустяват нови думи и да се обогатява речникът.

Развиват мозъка по-бързо

Съществува теория, че бебешките песни подпомагат развитието на мозъка. В тях са съчетани много стимули, които достигат до различни негови центрове. Те помагат за развитието на сетивата, на усещането за ритъм, обогатяват речника, стимулират паметта и слушащото дете с удоволствие се опитва да ги възпроизвежда. Те помагат и за социализирането, защото са незаменим начин на общуване. Допълнителни емоции се провокират, когато пеещият допълни внушението от мелодията с гримаси, усмивки, поклащане и пощипване.

Как да разберем, че бебето има нужда от внимание

Една от теориите на психолозите е, че именно нуждата на малкото от внимание е подтикнала първобитните родители да измислят пеенето. Постепенно човешкият вид е започнал да ходи изправен, което означава стесняване на родовия канал и съответно – раждане на малкото по-рано, за да могат да преминат през него. Малките човечета на практика се раждат недоносени и дълго време не могат да се грижат за себе си. Наред с грижите за оцеляването и прехраната си, родителите е трябвало и да обръщат внимание на плачещото бебе. А пеенето е лесен начин да го накарат да се успокои. Методът действа и до днес. Проучванията сочат, че щом чуят песен, мъничетата бързо се фокусират и с интерес следят гласа на пеещия.

Още съвети за спокойствието на бебчо от Baby.bg

  • Въртяща се играчка за легло. Препоръчително е да се използва след 3-я месец на новороденото. Важно е да изберете модел с нежна, а не със силна мелодия. Не я монтирайте над главата на малкото, а я поставете на рамката на креватчето така, че от легнало положение дребосъкът да вижда въртящите се елементи под ъгъл от 30 градуса;
  • Пелена за спане. Ако му я давате от първите месеци, то ще свикне да я мачка и да се успокоява с нея, докато заспива;
  • Залъгалка. Имитира сучене и често спасява родителите в критични ситуации;
  • Музикални играчки.

Използват ли някои от тези методи? А пеете ли на малките си наследници? Дори и да не сте от най-музикалните, отпуснете се, когато наоколо няма други слушатели. Дребосъците ще са щастливи просто да чуват вашия глас. Дори да не знаете думите, импровизирайте. Вие самите също ще се почувствате по-добре – пеенето доказано редуцира стреса.