Как да организираме първи рожден ден

Децата са най-голямото богатство и най-безценният дар. Те растат толкова бързо, че ни се иска да изживеем пълноценно всеки един миг с тях. Такива специални моменти, които не искаме никога да пропускаме, са техните рождени дни. Да, всеки един от тях е важен, разбира се, но има един, който е дори още по-сантиментален и от останалите – първият.

Едва ли има родител, който не си спомня първия рожден ден на своето дете. Празнуването, първата торта, еуфорията и организацията, свързана с това неповторимо събитие. Но да се организира едно такова тържество не е никак лесно. Особено ако сте от този тип хора, които обичат да изпипват всичко до последен детайл.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета и препоръки, които ще ви помогнат да направите първия рожден ден на вашето малко ангелче един незабравим празник.

Къде да го организираме

  • У дома

Първият рожден ден на бебето е доста специален празник, който ще искате да споделите с близки приятели и семейство. Ако домът ви е достатъчно голям и искате да спестите малко пари, организирането на партито у вас може да бъде добър вариант. Провеждането на събитието у дома означава, че гостите могат да поостанат по-дълго, а и бебето ще се намира на удобно и познато място за хранене, преобличане и сън.

  • В заведение

Ако нямате възможност или не искате да провеждате събитието вкъщи, може да го направите в някой хубав ресторант например. Да, може да излезе малко по-скъпо, но поне няма да се налага да се занимавате толкова с предварителни приготовления, чистене, миене на чаши и чинии, готвене и т.н. Хубаво е заведението да има и детски кът, за да могат децата на гостите да се забавляват, а възрастните да могат спокойно да се отдадат на сладки приказки.

  • На открито

Ако времето го позволява, може да организирате първия рожден ден на детето си в някой хубав парк, на плажа или да спретнете пикник в гората. Може да поставите украса и балони и да се наслаждавате на чистия въздух и природата, докато децата играят на воля.

Избор на тема

Приятната атмосфера e ключова за доброто настроение на едно парти. По този повод може да помислите за избор на тема за първия рожден ден на вашето бебе. Изборът е голям, като най-често се свежда до конкретен цвят, животно или герой от анимационен филм.

Каквото и да изберете, няма да е лошо да съчетаете и останалите елементи на тържеството с него, като тортата, поканите, декорациите и т.н. Разбира се темата трябва да е съобразена с това дали празнувате първи рожден ден на момче или на момиче.

Може предварително да уведомите гостите каква ще бъде темата на партито, за да могат, ако искат, да облекат децата си в тон с нея, като изберат подходящи костюмчета за момчетата и рокли за момичетата.

Меню

Няма как да посрещнете гостите си на празна маса, нали? Затова отделете време и предварително изгответе меню за празника. Някои предпочитат да сложат само неща от рода на снаксове, пуканки, солети и мезета, докато други приготвят предястия, основни, десерти и сладкиши. Уверете се, че имате и достатъчно разнообразие от напитки. По-добре е да сте се презапасили и да ви останат храна и напитки, отколкото да се чувствате неудобно пред гостите, ако нещо свърши.

Може да се постараете дори повече и да подготвите отделно меню за децата. Също може да помислите и за отделна торта за тях, която да е по-детски декорирана с фигурки и весели цветове. За възрастните може да заложите на по-изискана торта.

Може да засилите празничната атмосфера и като отворите една бутилка шампанско, когато всички гости пристигнат.

За какво друго да помислим

Днес всеки има мобилен телефон с камера и може да направи хубави снимки или видеа. Но ако решите, може да се възползвате от услугите на професионалист. Той ще направи една чудесна и професионална фотосесия, която да ви остане за спомен.

Една хубава идея е да помолите гостите (и големи и малки) да напишат своите пожелания към малкия рожденик на листчета, които да приберете и след години да му прочетете.

Може да организирате различни игри за малчуганите, в които като нищо могат да се включат и техните родители.

Предварително може да подготвите и детски песни за рожден ден, за да поддържате празничната атмосфера през цялото време.

Един малък жест към гостите ще бъде, ако приготвите малки подаръци за всеки от тях, които да им останат за спомен от първия рожден ден на вашето бебче. Такива могат да бъдат: магнити за хладилник със снимка на рожденика, обща снимка в рамка или някакъв сувенир.

Ако пък нямате идеи или време да организирате първия рожден ден на детето си, може да се обърнете към някоя парти агенция. Тя се занимава именно с организацията на тържества. Специалистите ще помислят за всичко и ще го изпипат до най-малката подробност, без да има нужда вие да се ангажирате с всичко това.

Със сигурност детайлите по организирането на първи рожден ден не са малко и винаги може да забравите нещо. Но ако планирате всичко добре и навреме, може да бъдете сигурни, че това ще остане един скъп спомен за вас.