Топ полезни храни за бременни

Добрият хранителен режим при бременност се основава на диета, включваща балансирано съотношение между протеини, въглехидрати и мазнини. Менюто за бъдещите майки задължително трябва да осигурява витамини и минерали, спомагащи за правилното развитие на бебето и подпомагащи протичането на бременността.

В следващите редове ще разкрием полезните (и вредни) храни за твоите най-специални 9 месеца.

Храни, богати на протеини и желязо

  • Риба – за препоръчване печена, или поне преминала през топлинна обработка. Изследвания на британски и бразилски учени доказват, че бъдещите майки, които не консумират морска храна, са до 53% по-тревожни от редовно похапващите риба като сьомга, пъстърва и др.
  • Яйца – съдържат висококачествени протеини и мазнини, както и хранителното вещество холин. Холинът спада към витамините от група B и спомага за по-доброто развитие на мозъка на плода.
  • Чисто месо – Свинското и телешкото са отлични източници на протеин. Съдържат още желязо и важни витамини от група B, които ще спомогнат за поддържането на задоволителни нива хемоглобин по време на бременността.

За вегетарианци и вегани също има алтернативи:

  • Киноа – идеалният протеин, включващ всички аминокиселини.
  • Тофу и продукти от соя (умерена консумация).
  • Бобови култури, семена и ядки – съдържат желязо.

Ниският хемоглобин крие много рискове, включително преждевременно раждане, поднормено тегло на бебето и дори смърт на плода. Хемоглобинът пада по време на бременността, затова наблегни на храни, осигуряващи желязо на организма.

Храни, богати на мазнини

Мазнините трябва да съставят до 30% от диетата на бременните, като експертите съветват да се изберат мононенаситени мазнини, “здравословни мазнини” и Омега 3 мастни киселини. Мононенаситените мазнини се съдържат в: зехтина, фъстъченото масло, слънчогледовото олио, конопеното масло и др.

Рибеното масло от черен дроб на треска е богато на омега-3 мастни киселини, както на витамини A и D.

Авокадото също е отличен избор като източник на мазнини.

Храни, съдържащи качествени въглехидрати и фибри

Пълнозърнестите храни, включващи пълнозърнест хляб, див ориз, пълнозърнеста паста, са богати на фибри и осигуряват необходимия прием на въглехидрати по време на бременността.

Плодовете, зеленчуците и овесените ядки намаляват риска от запек и поява на хемороиди при бременност.

Сладките картофи пък съдържат бета-каротин, който се превръща във витамин А. При липса на противопоказания бременните често биват съветвани от лекаря си да повишат приема на витамин А с от 10% до 40%, защото този витамин е отговорен за развитието на плода.

Храни, богати на калций

Млечните продукти като сирене и кисело мляко, осигуряват необходимия прием на калций и съдържат още ценни вещества – фосфор, магнезий и цинк. Цеденото кисело мляко особено се препоръчва при бременност.

Киселото мляко по нашите ширини пък е естествен пробиотик, който въздейства положително на храносмилателната система.

Веганите не бива да се отчайват, а да се насочат към други богати на калций храни: соево мляко с калций, соя, броколи, кейл, зелено зеле и др.

Плодове и зеленчуци

Бременните трябва да се стремят към 5 порции плодове и зеленчуци на ден, било то пресни, под формата на сок, сушени или замразени. Пресните плодове и зеленчуци съдържат най-много витамини и ценни нутриенти. Горските плодове са истинско съкровище – те са “натъпкани” с витамин C, фибри, антиоксиданти, вода и здравословни въглехидрати. Нещо повече, калориите са малко, така че ягодите и боровинките са чудесни за похапване между основните хранения.

Храни, които бременните трябва да ИЗБЯГВАТ

Нужно е бъдещите майки да подхождат с особено внимание към всякакви екзотични ястия, както и към продукти, които могат да причинят бактериални инфекции (заразяване със салмонела, е.coli и т.н.). Ето списък с неподходящите и направо “забранени” храни по време на бременност:

  • риби, съдържащи високи нива на живак – филе от акула, риба тон, кралска скумрия и др.
  • сурова или полусурова риба;
  • сурово, полусурово или преработено месо, карантии, пастет;
  • сурови яйца;
  • кофеин – не се препоръчват повече от 2 чаши чай или кафе на ден;
  • сурови кълнове;
  • меки сирена с плесен – синьо сирене, камамбер и др;
  • немити плодове и зеленчуци;
  • алкохол.

Дамите, очакващи дете, също трябва да избягват т.нар. “празни” калории под формата на чипсове, кексове, бисквити, вафли и пр.