Прохождане на бебето: Какво е нужно да знаеш

Прохождане на бебето: Какво е нужно да знаеш

Прохождането на детето винаги е свързано с големи вълнения – кога ще се случи, как да помогнем, как да се подготвим….Съставихме този своеобразен “гид по прохождането”, за да ти помогнем да посрещнеш първите стъпки на бебчо със спокойствие и информираност.

Кога прохождат бебетата?

Възрастта на прохождане е строго индивидуална за всяко дете. Най-често варира в интервала между 9 и 15 месеца, но има дечица, които правят първите си крачки по-рано или по-късно и това е напълно нормално. Ако бебокът не е проходил след като навърши 18 месеца или не е пропълзял, докато навърши годинка, вероятно ще е нужно да се консултираш с ортопед.

Защо при всяко бебе е различно? Истината е, че първите крачки са част от дългия процес на развиването на мускулните групи и чувството за баланс у детето. Първо то се научава да се обръща самостоятелно по корем или по гръб, после да стои седнало напълно самостоятелно. Скоро след това започва веселият етап – пълзенето и опознаването на света.

При пълзенето се развива координацията, мускулите на ръцете и краката укрепват. Не след дълго детето ще започне само да се изправя, подпирайки се на мебелите, след това вече ще може да стои на едно място без никаква подпора, а оттам до първите му крачки има съвсем малко.

Упражнения за прохождане

Не се опитвай да стимулираш самото прохождане прекалено рано – това е инстинктивен процес и със сигурност ще усетиш момента, когато бебокът е готов за първата си крачка.

Въпреки това педиатрите препоръчват още от първите месеци да поставяш будното си бебе по корем, и да занимаваш сетивата му с игра. Така подготвяш мускулите, които ще са нужни за пълзене.

Бебето се научава да отблъсква крачетата си от пода или твърда повърхност и да имитира подскачане, ако го поддържаш стабилно (с ръцете ти под подмишниците му). Така се тренира неговия вроден стъпален рефлекс. Ако двамата с малчугана правите това упражнение по няколко пъти на ден, това много ще помогне за пропълзяването.

Можеш да окуражиш бебето да пълзи или ходи, като поставяш желани от него играчки и залъгалки на няколко стъпки разстояние и дори демонстрираш как да стигне до тях.

Приспособления за прохождане

  • Колани (каиши) за прохождане – ако бебето отказва да те държи за ръка, или пък предпочита ръчичките му да са свободни, за да пипа разни неща, докато ходи, то можеш да дадеш шанс на коланите за прохождане. С тях можеш да придържаш детето изправено и да контролираш първите му стъпки, за да не се нарани. И то без да се навеждаш (супер за мами с болки в кръста)!
  • Бънджи за прохождане – специалните бънджита са всъщност тип активна гимнастика и ще помогнат на бебето да укрепи мускулите на крачетата си, като стои изправено или подскача. Нещо повече, бънджито ще ти даде няколко минути почивка, докато детето ти щастливо се забавлява и се движи.
  • Проходилка – весело приспособление с колелца, което ще даде баланс на мъника и ще му помогне да се придвижва бързо, същевременно тренирайки мускулите на краката и координацията. Има десетки видове проходилки – изобразяващи коли, животни и т.н., с най-различни функции и улеснения.
  • Играчки за бутане/дърпане – ходенето става неусетно, когато е замаскирано като игра! Ако детето дърпа или бута някое сладурско животинче-играчка на колелца, страхът от новото и неизвестното неусетно ще бъде преодолян.
  • Обувки за прохождане – родителите се спират на различни видове обувки за първите самостоятелни “разходки” на детето. Мнозина предпочитат удобството на буйките. Някои педиатри съветват обувката на детето да е изцяло от естествени материали, да има стелка и пета, и разбира се, гъвкава, равна подметка.

Как да обезопасиш дома?

  1. Постави подложки (омекотители) на всички ръбове, до които може да достигне детето. Инвестирай в ограничители за врати – няма по-силен плач от този при притиснато пръстче!
  2. Премахни всички чупливи и/или малки предмети в обсега на бебока.
  3. Обезателно заключи препаратите за почистване и други отровни при поглъщане субстанции. Детето в никакъв случай и по никое време не трябва да има достъп до тях.
  4. Постави защитни врати (решетки тип “кошарка”) на стълбищните площадки или други опасни за потенциално падане зони.
  5. Затвори всички електрически контакти с подходящи предпазители-капачки, които мъникът не може да махне сам.
  6. Препоръчително е детето да няма достъп до тоалетната чиния или ваната.

И най-ключовото: Децата се стремят към движение и опознаване на заобикалящата ги среда. Процесът е естествен – с мъничко окуражаване и упражнения всеки грижовен родител ще се справи.

С първите си стъпки твоето съкровище ще остави бебешкия свят зад себе си – наслади се на всеки миг от прохождането и не се тревожи излишно!