Признаци на бременност (списък с 18 симптома!)

Усещаш малки, но необичайни промени, които те карат да се съмняваш, че си бременна? Съставихме удобен списък с някои начални признаци за успешно зачеване – симптоми, които биха могли да ти подскажат за щастливото събитие дори по-рано, отколкото теста за бременност или лекаря. Изброихме и класическите “сигнали”, които тялото дава в първите месеци. Нещо повече, споделяме кога е идеалният момент да си вземеш тест за бременност!

(Много) ранни признаци на бременност

Хормоналните промени, настъпващи при успешно оплождане на яйцеклетката, предизвикват симптоми в женския организъм – всяка бременност обаче е различна, така че наличието или липсата на признаци не трябва да те тревожи излишно.

  1. Леко зацапване на бельото в дните около имплантацията – понякога “закрепването” на оплодената яйцеклетка в маточната стена предизвиква излющване на лигавицата, а оттам – слабо прокървяване.
  2. “Придърпване” в областта на яйчницитe преди очаквания цикъл.
  3. Необичайна неприязън към дадена храна.
  4. Умора – някои бъдещи майки споделят за нощно безсъние още преди да си направят тест, а други се оплакват от необичайна сънливост през деня.
  5. Главоболие и раздразнителност в първите 1-2 седмици след зачеване.
  6. Необясними болки в кръста.
  7. Повишена чувствителност на зърната на гърдите.
  8. Преди датата на очаквана менструация – натежаване на гърдите и болки в областта на матката, наподобяващи ПМС. Менструално кървене обаче не започва.
  9. Запек и задържане на вода – в първите седмици можеш да усетиш подуване и да качиш 1-2 кг.
  10. Обострено обоняние – улавяш всички миризми в широк радиус наоколо. Уханията на различни парфюми и гозби започват да не ти понасят.
  11. Често уриниране – виновник е ЧХГ (човешкият хорион гонадотропин)! Повишаването на нивата на този хормон в организма ти водят до повишена нужда от уриниране 2-3 седмици след зачеването.
  12. Повишено слюноотделяне и киселини – можеш да почувстваш парене в областта на слънчевия сплит.
  13. Покачване на вътрешната температура – по време на овулация температурата ти се вдига с около половин градус. Ако обаче остане по-висока и след края на краткия овулаторен период, има вероятност да си бременна.
  14. Нервност и смяна на настроенията – в тялото ти настъпва същинска хормонална буря, което не просто повишава емоционалността и чувствителността ти по дадени теми, но изпъва нервите ти (и тези на околните) до краен предел.

Класически симптоми на бременност

  1. Сутрешно гадене – случва се при 50-90% от дамите, очакващи дете. Както вече написахме по-горе, повечето бъдещи майки развиват остро обоняние, а оттам нетърпимост и гадене към определени миризми. Слюноотделянето също се увеличава. Не стига това, ами и някои сутрини бременните се събуждат с чувството, че имат хранително натравяне или са преяли.
  2. Закъсняване на менструалното кървене – цикълът ти не протича както обикновено. Може да имаш традиционните ПМС оплаквания – тежест в гърдите, спазми и подуване, но кървене така и не се появява.
  3. Потъмняване на ареолите на зърната на гърдите – при някои жени промяната на цвета е ясно изразена още от първите месеци на забременяването.
  4. Виене на свят и отпадналост – кръвната захар става необичайно ниска сутрин, а с нарастването на матката започват и промени в кръвообращението. Можеш да се задъхаш и да получиш пристъп на слабост при разходка по нанагорнище, качване на стълби и прочие физически активности. По-високите нива на прогестерона пък се грижат да ти се приспива в ранна вечер и да нямаш сили за нищо.

Кога трябва да си направиш тест за бременност?

Препоръчва се да направиш първия си тест за бременност 5-7 дни след закъснение на менструацията ти. Дори тогава е напълно възможно втората чертичка да е бледа, поради все още ниските нива на ЧХГ.

Необходимо е да следваш точно инструкциите върху теста за бременност и да съобразиш, че най-добре е да го направиш със сутрешна урина (в нея нивата на ЧХГ са най-високи). Ако тестът е положителен, логичната следваща стъпка е да се отправиш към своя лекар. Ако тестът е отрицателен, но имаш съмнения, отново иди на преглед.

Цветна бременност

Т.нар. “цветна бременност” се предизвиква от хормонален дисбаланс или е симптом на извънматочна бременност. Характеризира се със слабо кървене (често в ръждив, кафяв или светлорозов цвят) в дните, когато се очаква менструация.

Ако имаш симптоми на бременност и подобно зацапване, направи си тест и посети гинеколога си възможно най-бързо.