Може ли да пием кафе при бременност и след раждане

Може ли да се пие кафе през 9-те месеца

За разлика от алкохола и цигарите, за които становищата на лекарите са категорично „против“, по отношение на кафето няма твърда забрана. Разнородните мнения на специалистите обаче се обединяват около становището за умереното количество. Препоръчителната дневната доза кофеин не бива да надвишава 200 мг. Как обаче да го измерим? Добре е да знаете, че:

  • В стандартната чаша от 200 – 250 мл обикновено се съдържа 100 – 200 мг кофеин. Тоест, ако пиете една чаша на ден, няма как да сгрешите;
  • Ако напитката е разтворима, концентрацията в 250 мл е по-малка (70 – 80 мг);
  • Кофеинът се съдържа и в други храни и напитки: в черния чай (25 – 50 мг за една чаша), в шоколада (от 5 мг в млечния до 35 мг в черния за блокче от 50 мг продукт).

Как се отразява в начална и напреднала бременност

Първите три месеца, са добре известният критичен период, свързван с най-много спонтанни аборти. В напреднала пък съществува рискът от преждевременно раждане. Бъдете предпазливи в поведението си и се вмествайте в тези 200 мг кофеин на денонощие, защото проучванията сочат, че тази доза не е рискова за нито един от двата показателя. Не бива да се забравя и диуретичното свойство на напитката. Набавяйте си повече вода, за да не се обезводните.

Какво влияние оказва върху бебето

Както повечето вещества, които майката приема, кофеинът прониква през плацентата. Няма доказателства обаче, че той нарушава кръвообращението на плода или обема кислород, който поема. Ако количеството е по-голямо от допустимото обаче, има отражение върху нервната система на бебето. След направени анкети сред майки на новородени в Бразилия става ясно, че по-често нощем (поне 3 пъти) се будят бебетата на жените, които са заявили, че са поемали повече от две чаши кафе дневно по време на бременността.

Кафе и кърмене

Тук отново има рестрикции, но по-леки. Ограничете се до максимум две чаши на ден. Много е важно да ги пиете след кърменето, така че тялото ви да има 2-3 часа, за да усвои съставките и те да не попаднат в кърмата.

Съветите на Baby.bg

  • Предпочитайте безкофеиново или лате;
  • Добавяйте с него мляко (ценен източник на калций и белтъчини);
  • Пийте го сутрин, за да не наруши съня ви;
  • През целия ден консумирайте големи количества вода и прясно изцеден плодов сок, тъй като кафето не само че обезводнява, но и „изяжда“ запасите от витамин C.