Мисия “Къпане на бебето”: Подробен гид

Мисия “Къпане на бебето”: Подробен гид

И така, бебчо е вече на бял свят и ще го водите у дома! Веднага възникват въпроси: Как се къпе едно новородено бебе? През какъв интервал от време? Какво ще бъде необходимо за тази процедура? Има ли специални инструкции за първите седмици?

Чети надолу, за да откриеш отговорите на тези и още въпроси!

Къпане на новороденото преди падане на пъпчето

Специалистите често спорят за най-добрите методи за къпане на новороденото. Сигурното е едно – трябва да предпазите раничката около пъпчето от намокряне.

Неонатолози препоръчват първото къпане на бебето да се случи веднага след изписване от болницата, за да се премахнат всякакви потенциални вътрешноболнични бактерии от кожата му.

Най-практичният метод за къпане в първите дни е чрез памучни тампончета, напоени с вода. Можете да използвате мека гъба за коремчето, гърба и крачетата.

Педиатрите са на мнение, че кожата на детето е много нежна през първите месеци и почистването с мокри тампончета и чиста вода е предостатъчно (на по-късен етап се добавят бебешки сапун, бебешки шампоан и др.)

Къпане с памучни тампони/мека гъба

Какво ще ти бъде необходимо:

  • голяма, мека хавлия, върху която да положиш бебчо;
  • по-малка хавлия, за попиване на водата и загръщане;
  • съдинка с топла чешмяна вода (около 32-34 градуса по Целзий);
  • термометър за измерване температурата на водата;
  • стаен термометър (препоръчително е температурата на стаята да е не по-ниска от 25 градуса по Целзий)
  • мека гъба и еднократни почистващи памучни тампончета.

Какво да правиш:

  1. Положи бебето на маса за повиване. Свали всичките му дрешки освен пелената и ги сложи настрана. Завий го с хавлия.
  2. Намокри едно памучно тампонче (нека да е влажно, а не да тече вода от него). Нежно избърши левия бебешки клепач в посока от носа навън. Повтори процедурата и за десния клепач, но ползвай ново тампонче. Така ще предотвратиш потенциално разнасяне на инфекции.
  3. Използвай ново памучно тампонче, за да почистиш ушната мида на детето – само отвън! Отново използвай различно памуче за всяко ухо и никога не посягай към клечки за уши!
  4. Измий бебешкото личице с ново тампонче и използвай друго (или мека гъба) за ръчичките, тялото и краченцата му. Подсуши нежно с хавлия и завий горната част на тялото. Друг начин е да загръщаш в кърпа всеки крайник поотделно, веднага след измиването му, за да предотвратиш настинки.
  5. Свали пелената и грижливо подмий бебешкото дупе и гениталии. Използвай различни памучни тампончета, намокрени с топла вода, за интимната зона и дупето. Подсуши изключително внимателно, включително между гънките кожа, и постави чиста пелена.

Съвет: Бебето ще се успокои, ако му говориш нежно, докато го почистваш. Колкото повече чува гласа ти, толкова по-спокойно ще бъде. По възможност, извършвай процедурата преди хранене – за да избегнеш повръщане на храната.

Посъветвай се с педиатър дали и с какво е необходимо да дезинфекцираш раничката около пъпчето.

Къпане в първите няколко месеца, след падане на пъпчето

Време е за същинското къпане – в леген или бебешко корито.

Препоръчваме ти да избереш светло (или най-добре бяло) анатомично корито, за да ти е най-удобно и да се ориентираш за бистротата на водата по-лесно.

Къпане в корито в първите няколко месеца

Колко често:

Няма нужда да къпеш бебето всеки ден – можеш просто да го подмиваш в зоната на пелената и да почистваш внимателно лицето и ръчичките му. Новородените не се цапат толкова, колкото по-големите дечица, така че къпане веднъж на 2-4 дни е предостатъчно.

Какво ще ти бъде необходимо:

  • корито, с около 5 см топла чешмяна вода (между 32 и 34 градуса по Целзий);
  • термометър за вана; голяма хавлиена кърпа – мека;
  • малка хавлиена кърпа за лице;
  • памучни тампончета;
  • бебешки шампоан – само при необходимост;
  • бебешки гребен;
  • чиста пелена;
  • чисти дрешки за преобличане.

Какво да правиш:

  1. Дръж бебето на коленете си и почисти лицето му с памучни тампончета, по начина, описан по-горе.
  2. Съблечи всичко, освен пелената.
  3. Измий косата на бебето с вода, или, ако е много изцапана, с бебешки шампоан. Не е нужно да търкаш – капни 1 капка шампоан и изплакни. Придържай главичката над водата. Подсуши нежно лицето и косата на бебето.
  4. Махни пелената, като избършеш с тампонче възможните изцапвания. Внимателно спусни бебето към водата – с едната ръка дръж горната част на ръчичките му и придържай главата и раменете му. Не добавяй течни душгелове към водата – не са препоръчителни в първите няколко месеца.
  5. Винаги дръж главата на бебето над водата и никога не го оставяй само в коритото, дори и за секунда. Бебетата могат да се удавят дори в 3 см вода.
  6. Използвай свободната си ръка, за да поливаш бебето си, без да разплискваш излишно.
  7. С нежни движения облей цялото тяло. Обърни специално внимание на подмишниците, зоната на гениталиите, гънките зад колената и гънките около бедрата.
  8. Повдигни бебето си от водата и го подсуши с хавлията, като се съсредоточиш към гънките по кожата му. Можеш леко да масажираш тялото на бебчо, но не използвай бебешко олио през първия месец.

Съвет: Ако бебето ти изглежда изплашено, пробвай да се къпете заедно. Препоръчително е някой да ти помогне да влезеш и излезеш от коритото – трудно е с бебе на ръце.

Къпане на по-големи бебета (след 6 месеца)

Колко често:

Препоръчително е да си направите домашен ритуал – да речем всяка вечер.

Какво ще ти бъде необходимо:

  • корито/вана, с около 8-10 см топла чешмяна вода (между 32 и 34 градуса по Целзий);
  • неплъзгаща се подложка за дъното на коритото и неплъзгаща се постелка за родителя, който ще къпе бебето;
  • термометър за вана;
  • голяма хавлиена кърпа – мека;
  • малка хавлиена кърпа за лице;
  • памучни тампончета;
  • бебешки шампоан – само при необходимост;
  • бебешки сапун или гел с неутрално pH;
  • бебешки гребен и шапка за баня;
  • “мокрещи се” играчки за баня – за да се занимава бебето с тях, докато го къпеш;
  • чиста пелена;
  • чисти дрешки за преобличане.

Какво да правиш:

  1. Напълни ваната с топла чешмяна вода и измери температурата (можеш да ползваш и лакътя си). Постави бебешката подложка против подхлъзване. Съблечи бебето и избърши при необходимост изцапвания в зоната на пелената.
  2. Внимателно потопи бебето във водата като придържаш горната част на тялото и главата. Предварително можеш да сложиш играчки за баня в коритото/ваната. Докато бебчо се занимава с тях, ще имаш време да го почистиш на спокойствие. Сред игрите за баня се нарежда и “четенето” от книжка за вана – гумена книга с весели илюстрации.
  3. Използвай мъничко бебешки сапун и започни измиването от лицето и надолу по цялото тяло. Можеш да поставиш сапун по продължението на гръбначния стълб и аналогично в предната част на тялото, и да разнесеш пяната оттам. Фокусирай се върху местата под мишниците, зад ушите в гънките на вратлето и бедрата, гениталиите. Внимателно изплакни.
  4. Измий косата най-накрая, за да не стои бебето твърде дълго с мокра коса. Нанеси капка-две шампоан, леко разнеси и отмий, без да търкаш силно. Не мий косата повече от 1-2 пъти седмично. За да запазиш косата суха в дните, когато не планираш нейното миене, използвай бебешка шапка за баня.
  5. Когато бебето е вече изкъпано и си е поиграло с водата, внимателно го извади върху готовата хавлия, подсуши с огромно внимание към всяка свивка и гънка и нанеси бебешко олио или лосион. Обработи зоната на пелените по обичайния начин, който ползваш – с бебешка пудра или друг аналогичен продукт.

Съвет: Добре е да оставиш кожата да подиша няколко минути, преди да облечеш бебето – затова е нужно банята и стаята, в която извършваш повиването, да са приятно отоплени.