Витамин С

Кога и колко витамин C да даваме на бебето?

Наричан още аскорбинова киселина, витамин C е много полезен за здравето и вероятно повечето хора са наясно с това. Често обаче младите родители се питат дали трябва да дават на бебето си допълнителни ампули с аскорбинова киселина и по колко трябва да е дозата.

Защо трябва да даваме витамин C на бебето

Предимствата са многобройни: той е важен за храненето, за растежа и възстановяването на клетките. В същото време, добрият запас от този елемент ще допринесе за възстановителните процеси при костите и тъканите или в борбата с инфекциите и цялостното укрепване на организма. Това означава, че с достатъчно количество витамин Ц в тялото, мъничето е защитено от настинки и други вирусни инфекции.

Важно е да се отбележи, че аскорбиновата киселина е водоразтворима и това означава, че излишъкът в организма се изхвърля чрез урината и не се задържа за по-нататъшен прием. Ето защо всъщност се изисква и периодичният прием под една или друга форма.

Какви са дневните препоръчителни дози за бебета и деца

За деца под една годинка се препоръчва приема на 25 mg дневно, а за тези на една и повече години – 30 mg. Този елемент се предлага във вид на ампули, което позволява прецизното дозиране на капки. Важно е обаче да се спомене, че допълнителните добавки на витамин Ц са наложителни само в случай, че бебето има недостиг на този елемент. Като цяло, кърмата доставя нужните количества и не се изисква прием на допълнителни, а излишъкът може да доведе до токсичност и странични ефекти.

Преди да дадете на детето си витамин С или при съмнения за неговата липса, консултирайте се с Вашия лекар. Можете също да започнете консумиране на плодове, които да възстановят Вашия витаминен баланс, за да предадете част от него чрез кърмата и на бебето.

Може ли да се дава на бебето плодов сок

Знаем, че плодовите сокове са естествен източник на витамин Ц, но не се препоръчва консумацията му от деца на по-малко от годинка поради наличието на големи количества захар. Ако все пак решите да му дадете сок, то разреждайте го с вода, която трябва да е повече от количеството сок.

Може ли Baby.bg да помогне

Ето няколко предимства на нашия онлайн магазин:

  • Ние сме специализиран търговски онлайн обект за продажба на бебешки стоки, храни и аксесоари;
  • Винаги внимателно подбираме предлаганите в сайта ни продукти и марки;
  • Цените при нас са едни от най-добрите на пазара;
  • Екип по клиентска поддръжка, с дългогодишен стаж и нужното образование за адекватна и безплатна консултация на всеки клиент поотделно. Очакваме Ви!